Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Pääkirjoitus: Lohi sopii Rymättyläntielle kuin nenä päähän

Rannikkoseudulla elävien villikalojen pyytäminen ja niiden hyödyntäminen ruokapöydässä nousee tämän tästä puheenaiheeksi. Näiden roskakaloiksikin haukuttujen eväkkäiden käyttäminen on ympäristöteko, sillä jokainen syöty kala vähentää meren tai järven ravinnekuormaa. Joidenkin mielestä on varmasti pöyristyttävää, että särkien ja lahnojen sijaan Rymättyläntien herkkupisteissä myydään kasvatettua lohta. Ennen kuin äidymme moittimaan yrittäjien valintoja, muistellaanpa menneitä. Saukko-laivasto toi sillilasteja Rymättylään 1940-luvun lopulta aina vuoteen 1975 saakka. Silloinkin paikallisten perunoiden kera nautittava herkku oli kotoisin Atlantilta. Sama toistuu yhä, mutta tehostetummassa muodossa. Norjalaiset kalankasvattajat ovat hioneet tuotannon sekä logistiikkaketjun huippuunsa. Paikalliset yrittäjämme Luonnonmaalla ja Otavan saaressa osaavat valmistaa lohesta makuhermoja kutkuttavia ruokia. Niitä uskaltaa ostaa ruotokammoisimmallekin maakravulle, eikä särjenrouskuttajakaan jätä niitä syömättä. Rymättyläntielle on viritetty näppärä sisäänheittokoneisto kalansyönnin maailmaan. Aivan varmasti se innoittaa kokeilemaan ja maistamaan kotivesien antimia, kenties kalastamaankin. Kun seuraava askel on edessä, apuakin on saatavilla. Rymättyläläinen Janne Rautio on tehnyt Suomalaista villikalaa -teoksen, jonka turvin suussa sulavien kalaherkkujen valmistaminen onnistuu kotonakin - vaikka särjestä tai lahnasta.