Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Naantalilaisen Susanna Stolpen Metsätähti-ravintola tuikkii keskellä omakotialuetta

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Olen Susanna Stolpe , paljasjalkainen naantalilainen. Teen ruokaa ja olen kolmen lapsen äiti. Se viimeksi mainittu on minulle semmoinen iso asia. Mukavin lapsuusmuistosi? Kun Suovuoren pururadalla juotiin hiihtokilpailujen jälkeen kuumaa mehua tai kaakaota. Olen hyvin kilpailuhenkinen. Siksi liikunta ja siihen liitetyt herkkuhetket tuovat mieleen mukavia muistoja. Minkälainen olit pienenä? Olin hyvin iloinen. Minulle sanottiin, että kikatan aina. Varmaan nauroin, koska olin vähän ujo. Harrastin koripalloa ja ratsastusta. Mikä sinusta piti tulla isona? Haaveilin lentoemännän ammatista, koska ulkomailla asuva serkkuni oli lentoemäntä. Se oli meidän mielestä tosi hienoa. Ihailin ala-asteella myös kahta liikunnanopettajaa. Sekin ammatti kiinnosti. Onko sinulla perhettä? Kolme lasta ja mies, joka on rakentanut isänsä kanssa meidän Metsätähti-ravintolamme. Lempipaikkasi? Koti. Olisi ihana sanoa kotisohva, mutta en ehdi siinä istumaan. Siksi sanon, että lempipaikkani on keittiön pöydän äärellä. Mistä yllätyit viimeksi? Elämäni on tällä hetkellä Metsätähdessä ja kotona. Olen yllättynyt Metsätähden suosiosta. Aluksi jännitti, löytävätkö ihmiset tänne kauas Soinisiin. Mitä pelkäät? Ennen pelkäsin pimeää, mutta en enää. Eniten pelkään sairastumista. Mihin uskot? Ihmisten hyvyyteen. Haaveiletko jostakin? Perhelomasta, että saisimme kaikki olla lomalla. Olet työskennellyt ravintoloissa, kuten Eniten varmaan Rocca. Se oli uusi ravintola ja ensimmäinen turkulainen fine dining -paikka. Joka päivä oli tosi kova kiire. Se oli iso opinahjo. Enää en pelännyt asiakasryntäystä ja kiirettä, kun aloitin Metsätähden kanssa. Antti Vahteran Rocca jäi tähdenlennoksi, vaikka kaiken piti olla kohdallaan. Ehkä aika ei ollut vielä kypsä sellaiselle paikalle. Perustit Metsätähden keskelle omakotialuetta. Kuinka rohkenit tehdä moisen vedon? Tätä on kysytty tosi usein. Uskon hyvän ruuan puhuvan puolestaan. Haluan tehdä hyvää suomalaista perusruokaa hyvistä raaka-aineista. Olisi turha tarjota ihmisille ruokaa, joka puhuttelee vain minua tai kollegoitani. Ruuan pitää olla sellaista, että se saa ihmiset tulemaan joka päivä uudelleen. Lounas on se ruoka, joka syödään päivittäin. Näillä raaka-aineilla on haastetta saada se kannattavaksi, kun se tehdään lautastarjoiluna. Ystävällinen palvelu ja tarjoilu ovat kuitenkin iso osa ruokailua. Niistä on tullut paljon positiivista palautetta. Paljonko Metsätähdessä on työntekijöitä? Kaksi vakituista ja minä. Lisäksi on kolme tarjoilijaa tuntityöntekijöinä lounaalla ja juhlissa. Parasta yrittämisessä, entä mikä ei ole ollut niin mukavaa? Parasta on tietysti se, että olen saanut valita ihmiset, joiden kanssa teen työtä. Mielelläni jaan työtä, mutta työn määrä on yllättänyt minut. Tämä on käsityötä ja se vie aika paljon voimia. Yritän vielä opetella täyttämään kalenteriani oikein. Tulen yleensä aamulla seitsemän jälkeen. Olen iloinen, jos olen viideltä kotona. On monia päiviä, jolloin teen töitä iltaan asti. Kirjalliset työt, kuten tarjoukset teen kotona. Puhut paljon lähiruoan puolesta. Onko sitä helppo saada lautaselle? Lähiruokaa on helppo saada, kun vaan tietää kanavat. En voi sanoa, että joka päivä menisin pelkästään lähiruuan kanssa, mutta käytän esimerkiksi REKO-lähiruokaringin tuottajien tarjoamia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista. Olemme mukana lähiruokahankkeessa Naantalin kaupungin ja Naantalin matkailun kanssa. Toiveesi Naantalin kaupungille? Toivon lisää parkkipaikkoja Metsätähden lähelle. Ehditkö harrastaa jotakin? Hirveän vähän, mutta olen ottanut viime aikoina itseäni niskasta kiinni. Käyn lenkkeilemässä koiran kanssa ja kerran viikossa kulutan kuntoportaita Merimaskussa. Kokkaatko kotona? Todella vähän. Minulla on ihana mies, joka laittaa ruokaa. Jos Metsätähdestä jää ruokaa, vien sitä kotiin. Lempiruokasi? Kala ja kasvikset ihan missä muodossa tahansa. Minkälaisen neuvon annat omasta ravintolasta tai kioskista haaveileville? Kannattaa kuunnella muita yrittäjiä ja mennä avoimin mielin mukaan verkostoihin, kuten Naantalin Yrittäjiin tai Naantalin Naisyrittäjiin. Niissä on ihmisiä, jotka ovat selvinneet monista kuopista. Ei kannata yrittää tehdä kaikkea itse. Kannattaa jakaa vastuuta. Minä itse -jutut eivät onnistu. Yrittäjän ei kannata jättää harrastuksiaan, koska ne ovat voimavara. Kannattaa muistaa pitää vapaapäivät, koska väsyneenä ei jaksa tehdä mitään.