Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Naantalin kouluissa ja päiväkodeissa vietetään lähiruokapäivää tiistaina

Naantalin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa vietetään tiistaina 12.11. lähiruokapäivää. Lähiruokapäivänä kaupungin ateriapalvelut tarjoilevat kouluissa lähellä tuotetuista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Tavoitteena on hyödyntää ateriapalveluiden tarjonnassa yhä enemmän lähiruokaa, ja tehdä sitä myös tutuksi koululaisille ja varhaiskasvatuksen oppilaille. – Lähiruokapäivä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Jatkossa pyrimme järjestämään näitä päiviä vähintään yhden lukukaudessa, kertoo Naantalin kaupungin ruokapalvelujohtaja Anne Virtanen tiedotteessa. Kouluissa ja päiväkodeissa on tiistaina tarjolla lähikalapihvejä, perunaa ja kermaviilikastiketta sekä tuoretta tomaattia ja kurkkua sekä kaali-porkkaraastetta. Ainekset valikoituivat sen mukaan, mitä marraskuussa on saatavilla. – Halusimme lähteä liikkeelle myös sellaisella ruoalla, josta lapset tykkäävät. Lähikalapihvit kermaviilillä ovat yksi koulujen ja päiväkotien suosikkiruokia. Saaristoalueilla kala on myös tärkeä elintarvike, jota lapset ovat jo tottuneet syömään ja josta he tykkäävät. Kalapihvit tulevat turkulaiselta toimittajalta, ja perunat ja raaste kuusjokilaiselta toimittajalta, jonka toimittamat vihannekset ja kasvikset ovat lähialueella kasvatettuja. Tomaatti ja kurkku on kasvatettu Kaarinassa. – Lähikalapihvejä on ollut naantalilaisissa kouluissa ja päiväkodeissa tarjolla jo monta vuotta, mutta nyt ne tehdään hiukan uudella tavalla. Lähikalapihvit valmistetaan lähikaloista, joita kulloinkin on saatavilla, Virtanen kertoo. Tuottajia haussa Naantalissa on käynnissä nyt myös Lähimakuja Naantalin saaristosta -lähiruokahanke, jossa kaupungin ateriapalvelut ovat myös mukana. Mahdollisuuksien mukaan koulujen ja päiväkotien pöytään toivotaan jatkossa vieläkin lähempänä tuotettua ruokaa. Vielä sopivia, tarpeeksi suuria tuottajia ei kuitenkaan ole löytynyt, sillä Naantalin kaupungin ateriapalveluiden keittiöissä valmistetaan päivittäin noin 4 200 ateriaa kouluihin, päiväkoteihin, laitoksiin ja henkilöstöravintoloihin. Hankkeessa ateriapalvelut selvittää myös muita mahdollisuuksia hyödyntää Naantalin ja saaristoalueen lähituottajien tuotteita tarjonnassaan. Kasvisvaihtoehto kaikille tarjolla Viime vuoden vaihteessa Naantalin kouluruokailuun tuli muitakin muutoksia. Kaikkien Naantalin ala- ja yläkoulujen sekä lukion ruokaloissa on nykyisin päivittäin tarjolla myös tavallisen ruoan lisäksi kasvisvaihtoehto. Kasvisruokailusta ei tarvitse oppilaitoksissa enää ilmoittaa erikseen, vaan kuka tahansa voi ottaa kasvisruokaa halutessaan.