Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Naantalin uudesta keskuskeittiöstä lähtee päivässä 1600 ruoka-annosta – Tosikoetus tiistaina

Yhtä jännittää, toista ei. Seitsemän naisen tosikoetus alkaa tänään. –Kyllä meitä tämä vähän jännittää, koska tämä on uutta, miettii ruokapalvelujohtaja Irma Taka-Prami Naantalin uudessa Kalevanniemen keskuskeittiössä maanantaina. Tiistai-aamuna alkaa ruuanvalmistus noin 15 päiväkodille ja koululle. Päivittäin valmistetaan 1600 ruoka-annosta ja 700 välipalaa. –Minua ei sitten jännitä yhtään, toteaa puolestaan ruokapalvelutyöntekijä Soile Toivonen valmistamiensa erityisruokien äärellä. Vielä keväällä hän työskenteli Lietsalan koulun keittiössä, mutta se sekä Karvetin ja Taimon koulun valmistuskeittiöt on muutettu ns. palvelukeittiöiksi, jotka tästä päivästä lähtien jakavat Kalevanniemellä valmistettua ruokaa. Kalevanniemellä on tehty 200000 euron remontti, minkä jälkeen entisiä Naantalin ammattiopiston keittiötiloja hyödynnetään keskitettyyn aterianvalmistukseen. Töiden lopputarkastus on tällä viikolla, ja Taka-Prami kertoo, että terveystarkastajan hyväksyntä on jo. Uusia laitteita on hankittu ja vähän käytettyjä tuotu lakkautetuista valmistuskeittiöistä kuten kaksi 300 litran pataa, kaksi 15 vuoan monitoimiuunia, raepesukone, linjasto, kaksi kylmiötä, uuneja, patoja. Katto, ilmastointi ja massalattia on uusittu. Seitsemän naista aloitti työt valmistuskeittiössä elokuun alussa, kun työmaa oli saatu valmiiksi. He siirtyivät Taimon, Lietsalan ja Karvetin kouluista sekä kaupungintalon keittiöstä. –Tässä on ihan uusi kerätty porukka. Tähän mennessä muutos on sujunut erittäin hyvin, kehaisee ruokapalvelujohtaja ja jatkaa, että henkilökunnan hän on havainnut joustavaksi, aktiiviseksi, itsenäiseksi ja innostuneeksi. –Niin kuin voisin odottaakin, Taka-Prami lisää. –Muutos on kuitenkin iso: erilaiset annosmäärät, uusi talo, uuden sisäistäminen, uudet ruokalistat, hankintapaikat ja sopimukset. Niitten sisäänajo vaatii perehtymistä. Meidät on kilpailutettu ja aikamoiset säästötavoitteet on asetettu, että me tehostettaisiin toimintaa. Tavoitteena on, että Naantalin kaupungin ateriapalvelut säilyisivät. Toisinkin olisi voinut käydä, koska Naantalissa myös pohdittiin ateriapalveluiden yksityistämistä. Soile Toivonen sai keväällä tietää, että hänen työpisteensä on loppukesästä lähtien uudella valmistuskeittiöllä. Hän sai mitä halusi. –Olin toivonut, että pääsen tänne, kun aloitan sen koulun, hän kertoo. Se koulu on Timali ja tähtäimessä on dieettikokin erikoisammattitutkinto työn ohessa opiskellen. Juuri erityisruokavaliota hän saakin nyt valmistaa. –Hyvillä mielin olen. Merja Rantilla on jo nyt dieettikokin ammattitutkinto. Hän siirtyi Karvetin koulun keittiöstä. –Minulle ehdotettiin tätä sen takia, kun olin tämän koulutuksen käynyt. Olin otettu, kun on luottoa, jännittää. Ei ole mennyt koulutus hukkaan. Keittiötä ja sen ruokapalvelutyöntekijöitä johtaa Taimon koululta siirtynyt ruokapalveluesimies Elina Montonen , joka kertoo, että elokuu on nyt painettu täydellä teholla, jotta kaikki saadaan toimimaan. Tukku tuo lihat ja tuoretavarat kolmesti viikossa, kuivatavarat tulevat neljä kertaa viikossa. Montonen hoitaa tilaukset. Kussakin koulussa tilataan edelleen itse maidot, leivät, leikkeleet ja tuorepalat. Ruokalistakierto on viisi viikkoa. Se kun on menty läpi, niin keittiöllä tiedetään paremmin, miten on sujunut. –Päivittäin tulee viestiä ja suoraa palautetta Elinalle puhelimitse, kertoo Taka-Prami. Siten palautteeseen voidaan reagoida nopeastikin. Ruuat kuljetetaan taksikyydein.