Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Jalostamon suurseisokki vaatii pikkutarkkaa suunnittelua

Naantalin jalostamon seisokkityömaalle ei niin vain lompsita. Ennen kuin tuotantoalueelle pääsee kävelemään, pitää päälle pukea tulelta suojaavat takki ja housut, kypärä, kuulosuojaimet, suojalasit, turvakengät ja hanskat. Vierailijoiden pitää vetää takin päälle vielä keltainen huomioliivi. Sen puettua olo on kuin laihalla Michelin-ukolla. Hiki tulee. Matka työmaalle voi alkaa. Päivisin 1500 työntekijää Jalostamoiden tuotantojohtaja Jukka Kanerva , toimipaikkapäällikkö Antti Joki , seisokkipäällikkö Sami Wasström ja tiedottaja Hanna-Maija Stolt ovat lupautuneet matkaoppaiksi työmaalle. Kohteena on seisokkikahvila, joka on pysytetty parakkeihin aivan rannan tuntumaan. Isännät pitävät huolta, että toimittajista koostuva ryhmä liikkuu alueella yhtenä pakettina. Siihen on syynsä. Seisokkityömaalla liikkuu valtava määrä ihmisiä ja kulkuneuvoja pienellä alueella. Sami Wasström kertoo, että työmaan vahvuus on päivällä 1500 henkilöä. Sitä ei vain heti huomaa, sillä työtä tehdään putkien ääressä kymmenissä eri kohteissa. Alueella ahertaa yhtä aikaa 26 nosturia. Suurin nostotyö oli viime perjantaina tehty 50 tonnin painoisen Texas Tower -lämmönvaihtimen nosto. Wasström kertoo, että jalostamon oman palokunnan pitää olla tietoinen koko ajan siitä, missä nosturit liikkuvat. Näin tiedetään mitkä reitit ovat vapaina ja mitkä eivät. Tavoitteena on, että jokainen seisokkipäivä on turvallinen. Toistaiseksi työtapaturmia ei olekaan sattunut. –Puuttumisen kynnys on erittäin matala ja puuttumisen keinot jämeriä, Jukka Kanerva summaa. Työmaan työntekijät edustavat 30 eri kansallisuutta. Esimerkiksi Englannista on saapunut työryhmä, joka on erikoistunut savupiippujen tarkastukseen. Jalostamon korkein piippu on 100 metriä korkea ja se tarkastetaan sisältä ja ulkoa. Sisäpuolinen tarkastus on hurjaa puuhaa, mutta vaatii tiukkojen määräysten noudattamista. –Ei voida vain rakentaa köysirataa ja ottaa kiipeilijöitä töihin, vaan on tarkat määräykset siitä, miten henkilönostimet tarkastetaan ja koekuormitetaan ennen nostoja, Sami Wasström kertoo. Työmaa on käynnissä öisinkin, jolloin paikalla on 300–400 henkilöä. Öisin tehdään esimerkiksi putkistojen röntgentutkimuksia ja korkeapainepesuja. Kaksi kuukautta kestävän seisokin kokonaiskustannukset ovat 90 miljoonaa euroa. Seisokin myötä käyttöön tulevat jalostamolla parin vuoden aikana tehdyt investoinnit, joilla tuotantorakenne yhdistetään saumattomasti Porvoon jalostamoon toimintaan. Seisokissa tehdään lisäksi huoltotöitä, uusitaan laitteita ja tehdään viranomaisten edellyttämiä tarkastuksia. Ulkopuolelle seisokki näkyy lähinnä pysäytyksen ja käynnistyksen aikaisena tavallista isompana soihdutuksena. Lähiseudun asukkailta ei ole tullut jalostamon pysäytyksestä yhtään yhteydenottoa. Muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen päästään seisokkikahvilaan, jossa juodaan pakolliset seisokkikahvit. Luumumunkki on uunituoretta, eivätkä hinnatkaan ole korkeita: Teekupponen maksaa 79 senttiä. Kahvila tarjoaa ansaitun hengähdystauon raskaan työn tekijöille. Kypärää ja muita suojavarusteita ei täällä tarvita. "Puuttumisen kynnys on erittäin matala."