Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Ruokarajoitteet hankaloittavat juhlasuunnittelua: Mitä laittaa pöytään, jotta kaikki voivat herkutella?

Kesäjuhlien kulta-aika alkaa olla taas käsillä. Moni ylioppilas-, rippi-, valmistujais-, hää- tai vaikkapa juhannusjuhlien järjestäjä tuskailee erilaisten erityisruokavalioiden kanssa. Mitä voi laittaa tarjolle, kun suurella osalla vieraista on jonkinlaisia ruokarajoitteita? Kutsun mukana voi laittaa juhlavieraille pyynnön ilmoittaa erityisruokavalioistaan tiettyyn päivämäärään mennessä. Tällöin järjestäjällä on aikaa varautua. Osa rajoitteista on huomioitava tarkasti. Tällaisia ovat muun muassa keliakia ja vakavia tai jopa hengenvaarallisia oireita aiheuttavat ruoka-aineallergiat. Näissä kaikki raaka-aineet, valmistus- ja tarjoiluastiat ja -välineet sekä esillepano on hoidettava niin, ettei kyseistä ruoka-ainetta joudu missään vaiheessa tarjoiltavaan ruokaan. Vieraalta kannattaa kysyä ennakkoon, kuinka tarkasti hänen rajoitteensa tulee huomioida. –Juhliin saapuvien vieraiden ruokarajoitteet kannattaa koota yhteen ja miettiä, voitaisiinko ne huomioida kaikessa tarjoilussa. Jos edes osa leivonnaisista sopii kaikille, työ vähenee. Joihinkin juhliin voi tulla myös yllätysvieraita ja siksi esim. maidoton, gluteeniton, munaton ja soijaton ruokavalio kannattaa huomioida edes jossain tarjottavissa, erimenu.fi-sivuston kehittämispäällikkö Jonna Nurminen vinkkaa. Sivustolta löytyy reseptejä erilaisille erityisruokavalioille. Palveluun voi myös tallentaa mitä tahansa ruokarajoitteita yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella, ja ohjelma suodattaa näkyviin siihen sopivat ruokaohjeet. Erimenun on kehittänyt Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys.