Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kolme söpöstelyyn taipuvaista sukupolvea pyörittää hotellia ja kahvilaa

Kaivohuoneen ja Trapin välissä oleva Amandis on Sirpa Ruohoselle ja Annika sekä Helmi Virtaselle työpaikka ja toinen koti. Hiljattain ripiltä pääsyt Helmi pitää Amandista myös mummolana. Hän on kasvanut palveluammattiin seuratessaan vauvasta lähtien äitinsä sekä isoäitinsä toimia. Sijainti meren ja luostarikirkon välissä on Amandiksen toiminnan kulmakivi. Se luo tunnelman, jonka vertaista saa hakea. –Olen usein viikonloppuisin Amandiksessa yötä. Sunnuntaiaamuisin nousen neljältä. Menen parvekkeelle ja katselen kaupungin heräämistä. Aviomieheni kanssa avaamme kahvilan kirkonkellojen kilkattaessa. Hiljalleen vieraat asettuvat pöytiin. Juodaan kahvia ja aina joku majoittuja tulee juttelemaan. Se on oikeaa elämää, Sirpa kuvailee. Syksyn alkajaisiksi hän on luovuttamassa yrityksen vetovastuun tyttärelleen Annikalle. Tunnelma kohdillaan - tiloissa toivomisen varaa Amandiksen majoitusrakennus on valmistunut 1800-luvun alussa. Kahvila on peräisin saman vuosisadan loppupuolelta. Majoitusrakennuksessa on ollut 1900-luvun alussa puoteja. Molemmat rakennukset ovat toimineet asuintaloina. Vaikka tunnelma on kohdillaan, vanhat tilat ovat kaikkea muuta kuin käytännölliset. Esimerkiksi keittiössä pystytään valmistamaan Amandiksen kuuluisaksi tehneet vohveli- ja jäätelöannokset sekä erikoiskahvit, mutta vaativammat pitopalvelutarjoilut on tehtävä muualla. –Äidin taidot ovat korvanneet tiloista aiheutuneet puutteet, Annika kiteyttää. Kiinteistönhoito vaatii Amandiksen kohdalla osaamista. Sitä löytyy Sirpan aviomies Olli Laiholta. Työuransa Olli teki koneinsinöörinä. Nyt hän on eläkkeellä. Remontti alkaa lokakuussa Tavallisesti ympäri vuoden avoinna oleva Amandis sulkee ovensa 1. lokakuuta, jolloin vuokranantaja Naantalin kaupunki aloittaa kiinteistön peruskorjauksen. Sen yhteydessä Sirpa ja Annika hankkivat uudet keittiölaitteet. Naantalin kiinteistöpäällikkö Pekka Alm kertoo, että keittiö vastaa remontin jälkeen moderneille laitoskeittiöille asetettuja vaatimuksia. Jo parin vuoden ajan pohjustettu peruskorjaus valmistuu ensi keväänä. Kiinteistöpäällikön mukaan aikataulussa on varauduttu yllätyksiin. Oma lukunsa ovat sokkeloiset rakenteet, joiden avartaminen vaatii erityistietämystä. Tilantuntua ravintolasaliin tulee lisäksi antamaan katonrajan nostaminen alkuperäiskorkeuteensa. Suuren alan salista lohkaissut takka vaihdetaan sirompaan. Hotellihuoneet nykypäivän tasolle Majoitusrakennuksen peruskorjauksessa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea paloturvallisuuteen sekä äänieristykseen. –Ilmanvaihto rakennetaan sellaiseksi, että huoneissa on hotellimaisen raikas ilma. Samalla tehdään kunnon vesieristeet sekä varmatoimiset viemärit. Näin taataan rakennuksen säilyminen, kiinteistöpäällikkö sanoo. Kukin hotellihuone saa omanlaisensa saaristoteeman. Niitä ovat muun muassa kalliokari, kaislat ja lokit. Amandiksessa panostetaan jatkossakin söpöstelyyn. Naisten keksimä termi käsittää kukat sekä muut kasvit ja pihan- sekä terassinhoidon. Söpöstelyssä voi antaa luovuuden kukkia, mikä on Sirpalle tärkeää. Hän antaa luovuudelle tilaa myös suunnitellessaan annoksia ja kattauksia.