Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

”Oliiviöljyn tuotannossa pyörii iso huijausbisnes” – Raisiossa puhuttiin oliiviöljyn terveysvaikutuksista

Oliivi on pienikokoinen hedelmä. Siitä puristettua hedelmämehua kutsutaan myös nimellä oliiviöljy, ja hyvälaatuista öljyä sanotaan extraneitsytoliiviöljyksi. Oliiviöljyn terveyshyödyt kiinnostavat ihmisiä. Raisio-opiston luento oli perjantaina jokaista paikkaa myöden täynnä kiinnostuneita kuulijoita. Moni ei tiedä, että huonolaatuisessa öljyssä voi olla jopa terveyttä heikentäviä ainesosia, jotka tulevat oiotun eli kemiallisen valmisprosessin seurauksena. Hyvälaatuinen öljy esimerkiksi taas vähentää nivelvaivoja, parantaa kolesteroliarvoja ja pidentää ikää. Terveellisen oliiviöljyn puristaminen uhkaa Italiassa jäädä jalkoihin. Hyvälaatuisen öljyn tuottaminen maksaa. Jopa italialaiset ostavat heikompilaatuisia öljyjä. Ne ovat halpoja. Niissä vain jokunen prosentti tuotteesta on varsinaista terveellistä extraneitsytoliiviöljyä, ja loput muuta. –Valitettavasti tärkeimpiä tunnusmerkkejä hyvälaatuiselle extraneitsytoliiviöljylle on hinta, eli sellainen kymmenen euroa tai enemmän pullollista kohden. Myös etiketin valmistusmaa kertoo jotakin. Marketeista on aika haastavaa löytää hyvälaatuista öljyä. Noin viidellä eurolla ei vielä saa laatua. Laadukkaita oliiviöljyjä saattaa löytyä esimerkiksi pienistä kaupoista tai kauppahallista, luennon pitäjä Heidi Amedeo kertoo. Mynämäkeläinen Amedeo asuu osan vuodesta Sisiliassa. Hän kiertää silti isoimman osan ajasta opettamassa italian ja englannin kieltä kansalaisopistoissa ja kouluilla Suomessa. Nainen on tutustunut Italiassa oliiviöjyn tuotantoon. –Vanhoja oliivilehtoja on Italiassa paljon hylättynä, kun markettien halvat, massatuotetut öljyt valtaavat markkinoita. Ei tiedetä, mikä on terveellistä, hän pahoittelee. Moni luennon kuulijoista oli huomannut terveyshyötyjä. Kuten Amedeo, hekin napsivat hyvälaatuista öljyä pari ruokalusikallista suoraan pullosta päivässä, ruokalusikallisen aamuin-illoin. Öljy sopii myös ruoanlaittoon, jopa makeisiin kakkuihin. Laadukas extraneitsytoliiviöljy ei ole makeaa, kuten moni luulee. –Laadun tae on hieman karvaan makuinen öljy, ja se jopa voi pistellä kurkkua. Tuoksu on hedelmäinen. Extraneitsytöljy ei ole koskaan ainakaan hajutonta tai mautonta, Amedeo sanoo. Hyvälaatuisen öljyn väri on lisäksi vihreä, ehkä hieman kellertävä. Jos tuote on punertava, on myös tämä hieman arveluttavaa terveydelle. Jos pullon etiketissä lukee ”tuotettu EU:ssa”, se tarkoittaa usein epäterveellistä laatua. Espanja on yksi isoimmista halpatuottajista. Tosin myös esimerkiksi Tunisia on tällainen. Oliiviöljyn ympärillä pyörii iso huijausbisnes, ja moni menee halpaan. Eri laatuiset öljyt säilyvät eri tavoin. Korkealuokkainen öljy voi säilyä jopa kaksi vuotta, yleensä vähintään muutaman kuukauden, pimeässä ja viileässä. –Kun extraneitsytöljy vanhenee, siitä tulee neitsytöljyä, ja lopulta lamppuöljyä, Amadeo vertaa.