Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Eväspäivät ovat poikineet kiukkuisia puheluita sivistystoimenjohtajalle

Syyslomalla lähetetty Wilma-viesti tavoitti hyvin naantalilaisten oppilaiden vanhemmat. Viestissä kotiväkeä kehotettiin hankkimaan lapsille eväät, jotka säilyvät ilman jääkaappia ja joita ei tarvitse lämmittää. Rehtorit varautuivat maanantaina pistäytymään kaupassa, mikäli joku olisi saapunut kouluun vailla evästä. Näin ei tiettävästi jouduttu tekemään. Naantalin kaupungin sivistystoimenjohtaja Kimmo Kuusimäki saa sosiaalisessa mediassa kritiikkiä, ettei hän salli vapaaehtoisten lounasjakelijoiden tulla kouluihin. Syy on Kuusimäen mukaan se, että kriteerit kouluruokailun turvallisuudesta ja tasapuolisuudesta olisivat uhattuina. –Esimerkiksi allergiaruokaa ei välttämättä saataisi kaikille tarvitseville, Kuusimäki sanoo. Lisäksi jakelu olisi lakon alaista työtä. Kaupunki ei halua ruokapalvelutyöntekijöidensä kokevan tarpeetonta vastakkainasettelua. Katavakoti tekee ruuan Rymättylän kouluun Virkamiehet totesivat eväiden olevan helpoin tapa taata päiväkoti- ja koululapsille tasapuolinen lounas. Päätöksen tehnyt sivistystoimenjohtaja on vastannut kiukkuisiin puheluihin, joissa on hämmästelty kaupungin kyvyttömyyttä järjestää JHL:n työtaistelutoimien aikainen lounastarjoilu lapsille maanantaiksi ja tiistaiksi. –Yli 3 000 lounaan toimittaminen neljän päivän varoitusajalla on lähes mahdoton tehtävä, Kuusimäki huokaa. Poikkeuksen Naantalissa muodostavat Rymättylän ja Velkuan koulut. Rymättyläläisten ruoka valmistetaan Katavakodissa. Velkuan koulun lounaat tekee yksityinen palveluntuottaja. Myös joihinkin iltapäiväkerhoihin tehdään välipalat esimiesvoimin. Kuusimäki toteaa lakosta olevan merkittävää vaivaa päiväkodeille, kouluille ja tietysti lapsiperheille. Hän kehottaa muistamaan, että kyseessä on kuitenkin vain kaksi päivää kestävä tilanne. –Näin lyhyt lakosta aiheutuva eväsruokailu ei heilauta kenenkään ravitsemusta suuntaan tai toiseen, sivistystoimenjohtaja sanoo. Lakosta puhutaan tunneilla Kouluissa lakkoa käsitellään oppitunneilla. Yhteiskuntaoppi alkaa neljännellä luokalla, mutta nyt pienemmätkin lapset ovat opettajan johdolla keskustelleet, miksi keittiöhenkilökunta ei laita ruokaa. Näin on tehty rehtori Tiina Kortetmäen luotsaamassa Naantalin Karvetin koulussa. Vuodesta 2001 opettajana työskennellyt Kortetmäki ei ole kokenut vastaavaa lakkoa. Hän kertoo useimpien lasten pitäneen tilannetta mukavana. –Maanantaina eväitä hypisteltiin heti aamusta lähtien. Kortetmäen kanssa lounastaneet oppilaskunnan edustajat Eppu Hupponen , 10, ja Tytti Tervahartiala , 10, huomasivat luokkatovereidensa nauttivan eväät viimeistä murua myöden. Hupponen ja Tervahartiala kertovat, että kevyen välipalan ainekset löytyisivät kotijääkaapista helposti, mutta säilyvyysvaateet täyttävää lounasevästä varten heidän piti rientää kauppaan. Tervahartiala ratkaisi säilyvyyspulman asettamalla kylmäkallen eväsrasiaan. Hänellä oli syömisinään kaksi voileipää, kurkkuja sekä viinirypäleitä. Hupponen oli varustautunut voileivällä ja välipalakekseillä. Kumpikin sai lisäksi omenan ja banaanin, joita oli tuotu Karvetin kouluun kaupungin sallimana välipalalahjoituksena. Vaikka poikkeuspäivä vaikutti Tervahartialasta hauskalta, hän uskoo sen nostavan kouluruokailun arvostusta. –Täytyy olla kiitollinen siitä, mitä koulussa tavallisesti saa ruuaksi, tyttö tuumasi. Samaa mieltä on Hupponen. Jos jotain voi muuttaa, hän tarjoaisi oppilaille entistä enemmän vaikutusvaltaa ruokalistojen suunnitteluun.