Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Näin vanhoja elintarvikkeita voit vielä syödä – neljä kuukautta vanha muna ja vuosia vanha hernekeitto voi vielä olla hyvää

Elintarvikkeet voivat säilyä päiväyksen jälkeen hyvinä nollasta päivästä jopa useisiin vuosiin. Maitotuotteissa on muutaman päivän varoaika päiväyksen umpeuduttua eli maito ei mene pilalle heti päiväyksen umpeuduttua, jos sitä on säilytetty oikein. Munat voivat säilyä syöntikelpoisina hyvin neljäkin kuukautta päiväyksen mentyä ja pastakin useita kuukausia. Kananmuna: kuukausia –Kananmuna voi säilyä kuukausiakin yli parasta ennen -päiväyksen, jos munan kuori säilyy ehjänä eikä muna saa kosteutta, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola . Juuri käytin itse munia, joista päiväys oli mennyt umpeen jo neljä kuukautta sitten. Tunnistaako vanhaksi menneen munan aina hajusta? –Kyllä. Vaikka muna olisi kuinka vanha, muttei haise pahalle, se on syömäkelpoinen. Leivontaominaisuudet tosin voivat alkaa heiketä, koska muna alkaa ajan mukana kuivua. Savolan mukaan kananmunan unelmasäilytyslämpötila on 14 astetta. Jääkaappi on säilyvyyden kannalta parempi vaihtoehto kuin huonelämpötila, sillä jääkaappi hidastaa munan kuivumista. –Huoneenlämpöinen muna toimii kuitenkin leivonnassa parhaiten. Maito: useita päiviä –Kaikissa maitotuotteissa on vähintään muutama päivä varoaikaa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, sanoo Valion ravitsemusasiantuntija Tuula Tuure . Hän arvioi, että jos maito tuoksuu, näyttää ja maistuu hyvältä, avaamattomasta purkista maitoa voi juoda vielä kolme–neljä päivää päiväyksen jälkeen. Tärkeää kuitenkin on, että maitoa on säilytetty jääkaapissa eikä ole seisotettu lämpimässä. Huoneenlämmössä säilyvät iskukuumennetut uht-tuotteet voivat säilyä hyvinkin pitkään päiväyksen jälkeen, jos niitä on säilytetty ohjeen mukaan. –Jos maito näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä, uht-maitoa voi juoda, vaikka päiväys olisi paukkunut paljonkin yli, Tuure listaa kriteerit. Jukurtit säilyvät happamuutensa ansiosta pidempään kuin neutraalit maitotuotteet. Niiden Tuure arvioi säilyvän useita päiviä, esimerkiksi kolme-viisi päivää päiväyksen jälkeen, kunhan tuotetta on säilytetty jääkaapissa ja jos tuote tuoksuu, maistuu ja näyttää hyvältä. Tuoksu-, maku-, ja ulkonäkösääntö pätee myös niihin maitotuotteisiin, joiden päiväys ei ole vielä umpeutunut. Voi: keltaisen voi kuoria Voin ja muiden rasvojen pinnalle tulee pitkään säilytettäessä syvänkeltainen kerros. Tämän hapettuneen keltaisen kerroksen voi kuoria pois, ja sen alla oleva voi saattaa olla hyvää käytettäväksi esimerkiksi viikkoja päiväyksen jälkeenkin. Onko voi hyvää niin kauan kuin syvänkeltaisen alta löytyy vaaleaa? –Maku sen kertoo. Voi ottaa hyvin herkästi itseensä virhehajuja ja makuja, ja siksi sen laatu kärsii, vaikka se olisikin vielä päiväyksen jälkeen turvallista syötäväksi, Tuure sanoo. Voi saattaa mennä pilalle jo ennen päiväystä muista tuotteista imemiensä virhehajujen vuoksi. Jos voihin on päässyt kosteutta ja se on alkanut homehtua, sitä ei kannata syödä. Maitojauhe: kuukausiakin –Avaamattomana maitojauheet säilyvät vähintään muutaman kuukauden yli päiväyksen, jos niitä on säilytetty kuivassa, viileässä ja pimeässä, Tuula Tuure sanoo.. Avattuna maitojauhe kerää itseensä helpommin kosteutta ja paakkuuntuu siksi nopeammin kuin avaamaton pakkaus. Kova juusto: ei pilaannu herkästi Tuula Tuure sanoo, että pitkään kypsytetyt eli kovat juustot eivät mikrobiologisesti pilaannu herkästi. –Päiväysvanhojen juustojen syöminen on siksi oikeastaan makuasia. Juusto kuitenkin jatkaa kypsymistä myös jääkaappilämpötilassa, mikä tarkoittaa, että juuston maku muuttuu. Meillä on kansainvälisesti verraten juustoissa melko lyhyet päiväykset, koska emme halua, että juuston maku muuttuu säilytettäessä liikaa. Arlan tuotekehityspäällikkö Minna Elovainio kertoo, että vanhetessa juuston maku voi ruveta kitkeröitymään ja rakenne pehmentyä, koska juuston proteiinit hajoavat. Kun juusto menee mikrobiologisesti pilalle, se homehtuu. Tuorejuusto ja raejuusto Uskaltaako tuorejuustoa ja raejuustoa käyttää vielä esimerkiksi neljä-seitsemän päivää päiväyksen jälkeen, jos tuote vaikuttaa uudenveroiselta, Minna Elovainio? –Jos tuote on hyvänmakuinen eikä siinä huomaa mitään poikkeavaa, sen voi syödä. Hyvää ruokaa ei kannata heittää roskiin, mutta toivomme, että tuotteet käytetään päiväykseen mennessä, sillä silloin voimme taata niiden laadun. Raejuusto ja tuorejuusto pilaantuvat yleensä joko homehtumalla tai hiivakäymisellä, jolloin niiden pilaantumisen voi helposti havaita. Ikääntyessään näiden tuotteiden hera voi myös alkaa erottua ja tuote voi tulla epämiellyttävän näköiseksi. Kahvi, hedelmäsäilyke, hernekeitto Tuotteen hyllyikä korreloi melko hyvin sen kanssa, kauanko tuote säilyy parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Jos tuote säilyy pakkaamisesta parasta ennen -päiväykseen kuukausia tai jopa vuoden, sen syöntiturvallisuus ei romahda hetkessä, vaikka parasta ennen -päiväys olisikin jo mennyt. Vuosiakin vahvaa kahvia voi juoda. Sen maku tosin voi olla laimentunut, ja rasva alkaa vuosien kuluessa eltaantua. Parhaiten kahvi säilyy jääkaapissa tai pakastimessa. Avaamaton tölkkihernekeitto ja esimerkiksi tölkkilihapullat säilyvät syömäturvallisina ainakin vuosia, jos tölkki on kolhiintumaton ja pullistumaton. Pullistuminen voi kertoa siitä, että tuotteeseen on päässyt haitallisia mikrobeja. Hedelmäsäilykettä voi käyttää esimerkiksi puoli vuotta päiväyksen mentyä. Sen jälkeen koostumus voi alkaa muuttua hötöksi. Aprikoosi säilyy lyhyemmän aikaa kuin muut säilykehedelmät. Kuivatut herneetkin säilyvät vuosikymmeniä. Hyvin pitkään säilytettäessä kuori tosin alkaa sitkistyä, minkä vuoksi herneitä on keitettävä tavallista pidempään. Pasta, kaakao, näkkäri Kuivapastaa ja makaronia voi käyttää ainakin kuukausia päiväyksen jälkeen. Täysjyväpasta säilyy huonommin kuin tavallinen, koska täysjyväpastassa on rasvaa hieman enemmän. Riisiä voi syödä puolisen vuotta päiväyksen jälkeen. Hyvin pitkään säilytettäessä riisin rasva alkaa härskiintyä. Vanha riisi vaatii enemmän keitinvettä kuin tuore. Kaakaossa on rasvaa noin 21 prosenttia, joten sitä ei kannata käyttää kuin kolme kuukautta päiväyksen umpeutumisen jälkeen. Kuivassa säilytettyä näkkileipää tai hapankorppua, joissa ei ole tuhohyönteisiä ja jotka eivät haise homeelle, voi syödä vuodenkin päiväyksen jälkeen. Maku voi tosin alkaa kärsiä. Rasvaiset mantelit ja pähkinät muuttuvat vanhennuttuaan nopeasti pahanmakuisiksi, joten niitä voi käyttää korkeintaan yksi–kolme kuukautta päiväyksen mentyä. Elintarvikkeita, jotka haisevat, maistuvat tai tuntuvat pahalle tai ovat limaisia, värinsä muuttaneita tai homeisia, ei tulisi syödä. Jutussa on käytetty myös aiemmin Aamulehteen tehtyä juttua siitä, kuinka kauan tuotteita voi käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Juttuun oli haastateltu asiantuntijoita seuraavista yrityksistä:Paulig, Kymppi-Maukkaat, Risetti, Myllyn Paras, Lejos, Vaasan & Vaasan, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Del Monte.