Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Todellinen teko ensin: lahjakassi - Isompi tulollaan: makuyrittäjät lisäävät yhteistyötä

Saaristo-Naantalin yrittäjillä on yhteistoiminnan kehittämishalua, mutta paras on ensimmäiseksi ja aikailematta saada valmiiksi jotakin käsin kosketeltavaa. Niin tehtiin, ja tuloksena on saariston mauista koottu joululahjakassi. Sen sisältönä ovat mustan mehiläisen hunajapurnukka, omena-saaristolainen leipä, luomumustaherukkamehupullo ja tölkki omena-tyrnihilloa. Rymättyläläiset yrittäjät Raija Haataja-Nurminen Tammirauman Hunajatilalta, Marjut Kyyrö Ravintola Pohjakulmasta ja Titta-Marjut Salonen Mikolan luomutilalta sekä merimaskulainen Sanna Lehtonen Köylijärven tilalta hyrisevät aikaan saamisen iloa. Pienellä porukalla päätettiin –Tämmöisellä pienellä porukalla päätettiin, että tehdään jotain konkreettista. Kerättiin joululahjakassi meidän tuotteista, kertoo Haataja-Nurminen. Salonen toteaa, että nyt on tehty sellainen lahja mistä ei jää romua, vaan se tulee käytettyä. –Ajatus oli, että tuotaisiin yhteisesti esille, mitä saaristossa luodaan, sanoo Lehtonen. Ravintolayrittäjä Kyyrö sanoo, että vaikka Pohjakulma ei varsinaisesti ole tuottaja, saariston makuja on tarjottu ravintolassa jo 37 vuotta. –Tehdään kyllä kaikki itse. Lähtökohta on, että teemme kaiken itse omassa keittiössä. Tämän alueen ruokaperinteen vaaliminen on se punainen lanka: tehdään nimenomaan saaristolaispöytää. Kasvua ja laajenemista Joululahjakassi on välietappi. Yrittäjänelikko odottelee, että pian joukko kasvaa ja toiminta laajenee, ehkä jo tammikuussa. Siemenen kylvi vuosi sitten Haataja-Nurminen, joka kutsui koolle puolenkymmentä rymättyläläistä alkutuottajaa tähtäimessä yhteistyö. Sen jälkeen Haataja-Nurminen keskusteli Naantalin Matkailu Oy:n toimitusjohtajan Tarja Rautiaisen kanssa, ja syntyi ajatus yhteistyön laajentamisesta koko saaristoon. Mukaan tuli lisää yrittäjiä, ja tekeillä on nyt hakemus Varsin Hyvä ry:lle. Tavoite on saada rahoja maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hakemus on määrä jättää Naantalin saaristolautakunnan nimissä. Sen työnimenä on Lähimakuja Naantalin saaristosta. Tarja Rautiainen luottaa siihen, että hakemus tuottaa tulosta. –Kun hankepäätös on tullut, tammikuussa varmaan on ensimmäinen kaikille yrittäjille avoin tilaisuus. Naantalissa satsataan todella paljon kansainväliseen matkailuun. Tämä tukee sitä, Rautiainen sanoo. Rautiainen painottaa verkostoitumisen äärimmäistä tärkeyttä. –Tuotteet tulevat helpommin esiin yhteistyön ja verkoston kautta. Leveämmät hartia helpotus Yrittäjille Naantalin Matkailun mukaanlähtö on helpotus. –Me tehdään niin saappaat kurassa töitä, kenellä olisi aikaa! On hyvä, että on taho joka osaa katsoa tätä oikealta tasolta, sanoo Haataja-Nurminen. Haataja-Nurminen kehuu kaupunkia muutenkin. Tammirauma tekee paljon yhteistyötä hunajantuottajien kanssa eri puolilla Suomea, ja muualta Haataja-Nurminen on kuullut toisenlaisiakin kommentteja, kuin mikä hänen kokemuksensa on Naantalissa: kaupungin positiivinen suhtautuminen pieniin tuottajiin. Yrittäjät odottavat, että Naantalin saariston lähimaut alkavat tuottaa tulosta mukaan lähtijöille. –Avoimin mielin ovat tervetulleita mukaan kaikki, jotka ovat makujen kanssa tekemisissä, Haataja-Nurminen katsoo. Jos hankerahoja saadaan, kukaties kymmeniätuhansia euroja, niitä käytetään koulutukseen, yhteiseen tekemiseen, markkinointiin. –idea on lähtenyt tuottajilta ja yrityksiltä, sanoo Naantalin Matkailu Oy:n Rautiainen. Sellaisen alun erityiseduksi hän näkee sen, että toimintaan ei tarvitse vetää, kiskoa ja houkutella.