Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Ilpo Peltonen arveli päiviensä olevan jo luetut, mutta hoidot selättivät syövän. Mies nauttii nyt elämästä myymällä kalaa marketin edustalla

Päivä on harmaa ja kolea, mutta raisiolainen Ilpo Peltonen , 70, se vaan jaksaa hymyillä. Ilo tuntuu tarttuvan myös miehen asiakkaisiin, jotka ostavat häneltä lämmintä savulohta ja paistettuja silakoita Raision Kokinvuoren K-Marketin edustalla. Vuosi sitten mies oli aivan toisenlaisissa tunnelmissa. 22. marraskuuta hänen eturauhastaan ryhdyttiin leikkaamaan syövän takia. Heräämössä kirurgi tuli kertomaan, että eturauhanen on entisellään, mutta suoli meni vahingossa puhki. Reilun viikon toipumisen jälkeen suoli alkoi taas toimia, mutta sitten suoleen tehty viilto repesi. Vuoto tukittiin suuressa leikkauksessa, josta seurasi puolitoista kuukautta haavahoitoja. –Välillä tuntui siltä, että taitaa olla edessä lähtö tästä valtakunnasta. Lopulta päästiin hoitamaan itse eturauhasta, jota sädetettiin 37 kertaa. Sädehoidoista viimeisin oli kesä-heinäkuun taitteessa, Peltonen kertoo. Vaikka hoidoista on vasta vähän aikaa, mies on hyvässä kunnossa. Eturauhasen tilaa kuvaava PSA-arvo eli prostataspesifinen antigeeni oli laskenut lopputarkastuksessa todella hyvälle tasolle. Kaupan päälle autovinkkejä Puoli vuotta toipilaana oli ikänsä yrittäjänä toimineelle Ilpo Peltoselle rankka kokemus. Mies toteaa, ettei osaa olla tekemättä mitään. Hän pyöritti autopurkamoa Turussa 1986–2011. Peltonen toi autoja pääasiassa Saksasta toiminimellä Autotuonti Ilpo Peltonen. Hän oli mukana suomalaisen autourheilun kattojärjestön AKK:n hallituksessa ja osallistui Naantalin Urheiluautoilijoiden hallitukseen. Peltonen hoiti myös Turun Urheiluautoilijoiden puheenjohtajuutta. Rakas harrastus Peltoselle on rallikisojen seuraaminen. Hän on osallistunut kilpailuihin Ford RS 2000:lla, nelivetoisella Ford Sierralla ja viimeksi BMW M3:lla. Kun kalatiskillä pistäytyvä ottaa puheeksi autourheilun tai tuontiautot, juttua Peltoselta riittää vaikka millä mitalla. –Neuvot eivät maksa mitään, hän toteaa. Tuontiautosta haaveilevat saavat vieläkin käsiinsä hänen puhelinnumeronsa ja ottavat yhteyttä. Peltonen opastaa mielellään välttämään pahimmat sudenkuopat. Saksassa hänellä oli kattava suhdeverkosto. Sillä ei ole enää käyttöä edellisvuosien tapaan, sillä moni hakee kulkupelin Ruotsista. Kruunu on nyt halpa. Ensimmäinen myymäläauto päätyi venäläisyritykselle Kokinvuoressa Ilpo Peltonen myy kalaa autosta, jonka keulassa kiiltelee sama merkki kuin hänen takissaan. Myymäläautoksi rakennettu johtotähti on tuotu aikanaan Saksasta. Savulohta kaihoavalle Mersu-kuskille Peltonen kertoo myymäläautonsa välityssuhteista, joiden ansiosta se on sulautunut vaivatta autobahnien liikennevirtaan. Nykyinen myymäläauto on jo toinen, josta Peltonen on kaupannut kalaa. Aiemmin hänellä oli seitsemänmetrisellä myyntitiskillä varustettu kolmiakselinen auto. –Siitä myin kalaa Kustavissa useana kesänä, kunnes venäläinen yritys halusi ostaa autoni ja jatkaa liiketoimintaa. Se maksoi pyydetyn hinnan, niin mikäs siinä. Luovuin isosta autosta ja opastin uuden yrittäjän alkuun. Äiti innosti kalaan Voisitko kuvitella myyväsi kalaa muualta kuin autosta? –Tuskin, koska myymäläauto on helppo siirtää paikasta toiseen. En kylläkään tee myyntityötä enää niin tosissani kuin ennen, joten ehkei myyntipaikallakaan ole lopulta niin väliä. Kokinvuoren K-Marketin reilun kauppiaan kanssa neuvoteltiin sopimus, jonka puitteissa oli mukava aloittaa, Ilpo Peltonen sanoo. Mikä on innostanut automiehen kalamyyjäksi? Peltonen kertoo Karjalan Impilahdelta kotoisin olleen äitinsä laittaneen usein kalaruokaa. Ahven ja kuha ovat olleet miehen suosikkeja pienestä pitäen. Mahdollisuuksien mukaan Peltonen tarjoaa niitä myymäläautostaan. –Ahvenen täytyy olla aika isoa, että sitä kannattaa savustaa. Tänä syksynä sain Brändöstä tosi kauniita 300–400-grammaisia ahvenia. Brändön lisäksi Peltonen hakee myytävää Martin Kalasta Turusta. Hakureissun hän tekee perjantaiaamuisin. Ostamansa kalat Peltonen myy perjantain ja lauantain aikana. Savustamiensa tuotteiden hän lupaa säilyvän viikon, kunhan ne pidetään jääkaapissa. Suurin osa asiakkaista ostaa ruodotonta savulohta viikonlopun herkkupalaksi. Asiakkaiden joukossa on niin yksinäisiä ihmisiä kuin perheellisiäkin. –Siksi teen monenkokoisia paloja, Peltonen selittää. Tiskissä on jäiden seassa myös kokonaisia lohia. Ne päätyvät yleensä iäkkäämpien asiakkaiden pöytiin. Kalat Peltonen savustaa Kokinvuoren marketin edustalla. Hänellä on myymäläautonsa vieressä pakettiauto, jonka peräpäässä on kaasulla lämpiävä savustusuuni. Savu syntyy leppähakkeesta. Kalojen kypsyyden Peltonen varmistaa digitaalisella paistomittarilla. Jotkut savustajat ovat virnuilleet mittarin käytöstä. Peltonen toteaa heille luottavansa ennemmin tarkkoihin lukemiin kuin pelkkiin aisteihin.