Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Reseptivinkit: Jouluruoka maistuu myös vegaanisena

Jouluna ei tarvitse jäädä ilman herkkuja – olipa sitten sekasyöjä tai vegaani. Vegaanisesta ruokavaliosta on tullut suosittu, ja monella on edessään jouluruokailu ilman eläinperäisiä ruokia. Sekasyöjienkin joulupöytään saattaa istahtaa vieras, joka ei syö ollenkaan lihaa, maitoa tai munia. Hätään ei ole aihetta – vegaaninen jouluruoka syntyy yhtä helposti kuin sekasyöjän jouluherkut. Kaupasta löytyy paljon vegaaneille sopivia valmiita jouluruokia ja herkkuja. Osa porkkana-, lanttu ja perunalaatikoista on tehty ilman maitoa ja kananmunaa. Jos laatikoita tai riisipuuroa tekee itse, lehmänmaidon voi korvata esimerkiksi kaura- tai kookosmaidolla. Monelle kinkku on joulupöydän tärkein ruoka. Kinkun sijaan kasvissyöjä voi syödä mitä tahansa kasviproteiinia, kuten seitania tai tofua. Valmiita kasviproteiiniruokia löytyy runsaasti kauppojen hyllyiltä. Joissakin kaupoissa myydään joulun alla myös valmiita seitanpaisteja, jotka on maustettu joulun makuihin sopivasti. Seitanpaistin voi valmistaa joulupöytään helposti myös itse. Kokkauksessa ei tarvitse erityisiä ruuanlaittajan taitoja. Työläin vaihe joulupaistin valmistuksessa on löytää kaikki tarvittavat raaka-aineet. Seitanin valmistuksessa käytetään gluteeni- eli vehnäproteiinijauhoa sekä gram- eli kikhernejauhoa, joita ei aivan joka kaupan hyllyltä löydy. Jauhoja myydään joissakin suurissa marketeissa sekä kasvis- ja ekotuotteita myyvissä erikoiskaupoissa. Seitanin kanssa maistuvat esimerkiksi karamellisoidut lanttu- ja porkkanaviipaleet sekä punajuurihummus. Herkulliset kasvislisukkeet piristävät myös sekasyöjien joulupöytää. Seitanpaisti (n. 6–8 annosta) 4 dl gluteenijauhoa 1 dl gram- eli kikhernejauhoa 1 dl soijajauhoa 1 rkl kasvisliemijauhetta tai 1 kuutio jauhennettuna 1/4 – 1/2 tl suolaa 0,5 tl garam masala -mausteseosta 1 tl savupaprikajauhetta 1/4 tl jauhettua inkivääriä 1 tl valkosipulijauhetta 0,5 dl soijakastiketta 1/2 – 3/4 dl oliiviöljyä 2,5 – 3 dl vettä Marinadi 3 rkl oliiviöljyä 1 rkl soijakastiketta 1 rkl omenaviinietikkaa 1 rkl tomaattisosetta 0,5 dl vettä Sekoita kuivat aineet. Lisää öljy ja soijakastike veteen, ja kaada nesteseos jauhoihin. Sekoita ja vaivaa taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa liian kovalta, lisää vähän vettä tai öljyä. Muotoile paistiksi. Sekoita marinadi ja kaada paistin päälle. Alustaksi käy esimerkiksi korkeareunainen ruokalautanen. Anna paistin marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään yön yli. Kääri folioon ilman marinadia ja paista 175 asteessa 1-1,5 tuntia uunin tehosta riippuen. Päälle sinappia ja kylkeen muut jouluherkut! Tämä resepti löytyi Elina Innasen pitämästä Chocochili-blogista, jossa on paljon muitakin hyviä kasvisruokareseptejä niin jouluun kuin arkeen. Alun perin paistin resepti on kasviskokki Inna Somersalon Yllin kyllin -keittokirjasta. Karamellisoidut lanttu- ja porkkanaviipaleet (n. 4 annosta) n. 300 g lanttua pari isoa porkkanaa 0,5 dl tummaa siirappia 1–2 senttiä tuoretta inkivääriä suolaa ja mustapippuria Viipaloi lanttu ja porkkanat. Paista pannulla öljyssä, kunnes juurekset ovat pehmenneet hieman. Lisää siirappi ja kääntele juureksia siirapissa. Anna siirapin kiehahtaa. Lisää raastettu inkivääri. Mausta. Anna tarvittaessa muhia hetken pienellä lämmöllä, kunnes juurekset ovat sopivan pehmeitä. Tämä resepti on mukailtu Kotilieden verkkosivulla julkaistusta reseptistä. Punajuurihummus n. 400 grammaa valmiiksi liotettuja kikherneitä pari pientä tai yksi iso punajuuri etikkaliemestä 1–2 rkl sitruunamehua 1–2 rkl oliiviöljyä 1–2 valkosipulin kynttä suolaa ja mustapippuria Soseuta herneet, punajuuret, valkosipuli ja sitruunamehu karkeaksi tahnaksi sauva- tai tehosekoittimella. Lisää öljyä sen verran, että koostumus on sopiva. Mausta. Punajuurihummus maistuu hyvältä esimerkiksi ruisleivän päällä. Kokeile hummuksen tekoa myös suomalaisista vihreistä herneistä. Reseptissä kikherneet voi korvata parilla 200 gramman pakastehernepussilla. Tämä resepti on mukailtu K-ruoka-verkkosivun reseptistä. Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä ruokia. Liha, kala, kananmunat ja maitotuotteet eivät kuulu vegaanin ruokavalioon. Monet perinteisen joulupöydän raaka-aineet, kuten lanttu, porkkana ja punajuuri, sopivat niin vegaaneille kuin sekasyöjille. Joulupöydän laatikkoruokien teko onnistuu myös ilman kananmunaa. Lehmänmaidon voi korvata esimerkiksi kauramaidolla. Riisipuuron voi keittää kookosmaitoon. Ilman makeita herkkuja ei tarvitse jäädä. Monet kaupan valmiit piparit, torttutaikinat ja tummat suklaat ovat maidottomia. Muun muassa verkkosivulla www.vegaanituotteet.net on listattu kaupoissa myytävät valmiit, vegaaniset jouluruuat. "Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä…ruokia. Liha, kala, kananmunat ja maitotuotteet…eivät kuulu… vegaanin ruokavalioon."