Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Vaalikone

Näin paistat oikein mehevän joulukinkun

Aattoaamun hienot tuoksut; kuusenhavun raikas lehahdus yhdistettynä uunista leviävään kinkun aromiin, ei joululta paljoa sen enempää voi vaatiakaan. Kinkun paistaminen on helppoa kuin heinänteko. Kinkun pitää olla huoneenlämmössä, kunnes sen sisälämpötila on kymmenen astetta. Pakastetun kinkun sulattaminen vie parisen päivää. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kinkun ympärillä olevan verkon voi jättää paikoilleen. Laita kinkku paistopussiin. Leikkaa pussin yläkulmaan pieni reikä. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin uuniritilälle ja ritilän alle paistopelti. Jos paistat kinkun ilman pussia, lorauta pellille vähän vettä, ettei kinkusta tippuva neste pala peltiin kiinni. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen. Työnnä paistilämpömittari kinkkuun niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Paista kinkkua noin 1,5 tuntia kiloa kohti. Eli kolmen kilon kinkku kypsyy noin 4,5 tunnissa ja sen ehtii paistaa sähköuunissa vielä aattonakin. Kuuden kilon kinkku vie yhdeksän tuntia — kinkunpaistoon hurahtaa helposti aattoa edeltävä yö. Moni tykkää herätä aattoaamuna keittiöstä leviävään kinkun tuoksuun, kun kinkku on saanut muhia leivinuunissa aatonaattoillasta asti. Kinkun sisälämpötilan tulisi kypsänä olla vähintään 74 astetta. Silloin kinkku on vaaleanpunaista ja mehevän kosteaa. Jos pidät kuivemmasta kinkusta, anna sen paistua 83 asteeseen.