Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Juhlava jouluateria syntyy halvalla

Juhlavaan jouluateriaan ei tarvita mahdottomasti kaikkea, eikä sen aina tarvitse maksaa paljoa. Keittiömestari Maija Poutanen toteaa, että joulun ruokalasku nousee korkeaksi usein suunnittelemattomuudesta ja aiheuttaa joskus myös turhaa ruokahävikkiä. – Joulupöydän tarjottavat on hyvä rakentaa niin, että sieltä löytyy kaikille perheenjäsenille mieluisia ruokia. Joulupöytään ei kannata laittaa pelkän perinteen tai tavan takia ruokia, jotka eivät maistu ruokailijoille. Maija Poutanen on pannut merkille, että me suomalaiset olemme usein tottuneet pitämään kiinni monista perinteisistä jouluruuista. Niinpä juhlapöydissä on paljon samoja herkkuja vuodesta toiseen perinteistä makumaailmaa kunnioittain. –Pääsääntöisesti joululaatikot ovat edullisia joko valmiiksi ostettuina tai itsetehtyinä. Kotona kannattaa kokeilla uusia juures- tai kasvispohjaisia makujakin rohkeasti lisäten niihin jouluisia mausteita. Kokeilemisen arvoisia kasviksia tai juureksia ovat esimerkiksi bataatti, myskikurpitsa, maa-artisokka ja punajuuri. Kaiken lisäksi kaikki juures- ja kasvispohjaiset laatikot ovat hyvinkin edullisia. Tulevana joulunakaan harva meistä haluaa syödä kolme peräkkäistä päivää samoja ruokia, joten sellaisia ruokia joita voi valmistaa etukäteen kannattaa pakastaa, ja ottaa jokaiselle päivälle aina uusia makuja tarjolle. –Suomalaiseen joulupöytään kinkku on kuulunut jo vuosikymmeniä ja on monen suosikki, mutta jos ei ole kinkun ystävä kannattaa se ehdottomasti jättää pois ja ottaa tilalle muuta lihaa, kalkkunaa, broileria tai voi jättää kokonaan liha- ja lintutuotteet pois. Kasvisvaihtoehdoista vaikkapa härkäpavusta valmistettu mureke hyvän kastikkeen kanssa sopii mainiosti joulupöytään. Maija Poutasella on myös hyvä vinkki ruokalaskun ja ruokahävikin pienentämiseksi. Hän muistuttaa, että mitä useampia ruokalajeja on pöydässä, niin sitä vähemmän niitä tarvitaan ruokailijaa kohden. – Erilaiset joulukalat kuuluvat joulupöytään, mutta määrällisesti niitäkin valmistetaan usein liikaa. Ruokien määrästä riippuen voi jo 100–200 grammasta perattua silakkafileetä saada nelihenkiselle perheelle kolmeksi päiväksi tarpeellisen määrän esimerkiksi sinappisilakkaa. Lohen hinta on Poutasen mukaan ollut viime aikoina melko korkea, mutta jos sitä haluaa ruokapöytään, kannattaa se graavata itse. Lämminsavu- tai kylmäsavulohi on myös monen herkkua ja siitä saa edullisemman version, jos sen jatkojalostaa esimerkiksi tahnaksi ja laittaa kauniisti tarjolle pienten leipästen päälle, koristelee tillillä ja sitruunalla. Joulupöydän vihersalaattiin saa juhlan tuntua lisäämällä siihen hedelmiä, kuten persimonia tai melonia. Rosolli ja sienisalaatti ovat edullisia valmistaa itse, mutta jos on kiire niin voi pienen rasian ostaa valmiinakin ja halutessa voi itse ns. tuunata lisäämällä raaka-aineita tai makuja. Traditiosta poiketen voi joulupöytään kokeilla salaattivaihtoehdoksi, vaikka hedelmäistä belugalinssisalaattia. Joulun tuoksuja saa Maija Poutasen mukaan keittiöön valmistamalla mieluisia lämpimiä joulujuomia. Hän vinkkaa kokeilemaan kolajuomalla maustettua jouluglögiä, joka maistuu alkoholittomana jo heti jouluaamuna riisipuuron ja hedelmäkeiton kanssa. –Jouluglögin voi valmistaa samalla ohjeella koko perheelle sopivana kun käyttää 4 dl alkoholitonta punaviiniä, 4 dl kolajuomaa ja ruokosokeria maun mukaan. Lämmitä kuumaksi glögimausteiden kanssa. Alkuperäinen ohje löytyy viinimaa.fi sivustolta. Katso lisää reseptejä myös www.rannikkoseutu.fi