Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Raisiossa jaettiin tietoa vegeruoan valmistamisesta – "Kikhernemunakas on nopea ja helppo valmistaa"

Vegeblogi Chocochiliä yli kymmenen vuotta julkaisseen Elina Innasen mukaan vegetaarisen ruokavalion suosio on kasvanut huimasti viimeisen viiden vuoden sisällä. Yhteensä neljä vegaanista keittokirjaa tehnyt Innanen käväisi maanantaina Raision kirjastossa kertomassa yleisölle, mistä hommassa oikein on kysymys. –Vegaani on henkilö, joka ei käytä ruokavaliossaan mitään eläinkunnan tuotteita, kuten lihaa, maitotuotteita tai kananmunia. Vegaaniutta ei enää nykypäivänä ole vaikea toteuttaa, vaikka asian sisäistämistä se tietysti vaatii, kuten ylipäätään kaikenlaisten ruokailutapojen muutos, Innanen totesi. Hän itse on ollut vegaani yli 16 vuotta eettisistä syistä. Useimpia kuulijoita mietitytti se, millä vegaani voi korvata eläinperäisen proteiinin. –Esimerkiksi palkokasveissa, täysjyväviljassa ja nyhtökaurassa on enemmän proteiinia kuin naudanlihassa. Tavallisista lähikaupoista löytyy nykyään jo melkoisen hyvä valikoima vegetuotteita. Tiedän paljon ihmisiä, jotka käyttävät mieluummin esimerkiksi kaurakermaa pelkästään sen maun takia. Raisiolainen viiden lapsen äiti Tuija Niemi kertoi haluavansa oppia tekemään helppoa, nopeaa ja hyvää vegaaniruokaa, joka kävisi koko perheelle. –Vanhin lapsista haluaisi jättää eläinkunnan tuotteet pois ruokavaliostaan. Suurin ongelma meillä on ollut kiireinen elämänrytmi. Kun on viisi lasta ja yksi on nirso, toinen ei syö vihanneksia ja kolmas jotain muuta, ja nyt neljäs haluaisi vegaaniksi, niin on aika haastavaa ruveta valmistamaan sellaista ruokaa, joka sopisi kaikille. Innasella ei ole kokemusta nirsoista lapsista, mutta hän vinkkasi useita hyviä ja yksinkertaisia ohjeita. –Useimmat suomalaiset perusruuat saa suht helposti muunnettua vegaanisiksi. Esimerkiksi jauhelihan voi korvata nyhtökauralla tai soijarouheella. Perinteinen pullataikina ei kaipaa munaa tai maitoa. Myös kikhernemunakas on nopea ja helppo valmistaa. Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia juttuja ja tehdä ruokaa rennolla otteella, Innanen neuvoi. Helppoja ja hyviä vinkkejä haki myös Birgitta Repo , jonka pojan tyttöystävä noudattaa gluteenitonta kasvisruokavaliota. –Olisi hienoa, jos Raision opisto ottaisi ohjelmistoonsa ainakin kasvisruokakurssin, eikä gluteenittoman ruuan kurssikaan pahitteeksi olisi. Itse ainakin osallistuisin, Repo toivoi. Pasi Niittymäki kertoi olleensa seitsemän vuotta ilman lihaa ja olutta. –Lääkäri suositteli ärtyneen paksusuolen takia ja auttoihan se. Poikien saunailloissa olin tietysti aina vitsien kohteena. Nykyään syön taas lihaa, joten vitsit ovat vähentyneet, Niittymäki naurahti. Meneillään on valtakunnallinen kuukauden mittainen vegehaaste, johon pääsee tutustumaan osoitteessa vegehaaste.fi. Vaikka haaste alun perin oli tarkoitettu tammikuulle, siihen voi osallistua koko vuoden. Infoa aiheesta löytyy myös Vegaaniliiton sivuilta. Lisäksi Innanen suosittelee tutustumaan Pidempi korsi- ja Kamomillan konditoria -blogeihin. Unohtamatta tietenkään Chocochili-blogia.