Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Vaalikone

Röölän viinintuottaja tähtää ulkomaille tohtori Sundbergin johdolla - Toimitusjohtaja keittää kahvinkin itse

Toimitusjohtaja Kenneth Sundberg ja muut Brinkhall Sparkling Oy:n vähät työntekijät ovat tällä viikolla tehneet töitä mehukkaan miellyttävässä tuoksussa yrityksen tuotantotiloissa Röölässä. –Nuottasilakkamarkkinoita varten on omenaglögin valmistus meneillään. Nyt on hektiset päivät, selitti Sundberg keskiviikkona. Markkinat ovat lauantaina. Hektisyys ei lopu tähän viikkoon, sillä maaliskuussa on edessä 20 000 viinipullon pullotusprojekti viime syksyn sadosta. Urakkaan tarvitaan tilapäisapua. –Jos aikaisemmin on ollut 3000 työntekijää, nyt on kolme, sanoo Sundberg, joka tuli yhtiön toimitusjohtajaksi puoli vuotta sitten monin verroin isommista yrityksistä. Työmatkat hän ajaa kotoaan Turusta. –Tämmöisessä firmassa ei pysty mitään delegoimaan, tehdään kaikki itse kahvin keittämisestä lähtien. Toisaalta se myös kiehtoo. Tekniikan tohtori kauppiaana Sundbergin, 53, ura ja CV ovat vaikuttavia. Koulutukseltaan hän on tekniikan tohtori Åbo Akademista vuodelta 1995 alanaan metsätuotteiden kemia sekä bisnesjohtamisen maisteri eMBA Turun kauppakorkeasta vuodelta 2014. Raisio Chemicalsilla hän oli tuotekehitysjohtajana 1996-2006 ja Tikkurila Oy:ssa johtoryhmän jäsen 2010-2018. Åbo Akademissa professorinakin hän on ehtinyt toimia. Brinkhall Sparkling Oy taas on vaatimaton miniyhtiö runsaan 100 000 euron liikevaihtoineen. –Startup-maailma on kiehtonut minua koko ajan. Tässä yhdistyvät luonnontuotteet ja niiden kaupallistaminen, Sundberg kuvailee ja sanoo tuoneensa yritykseen oman kokemusyhdistelmänsä tuotteiden kaupallistamisesta ja teollisesta toiminnasta. Brinkhall Sparklingissa Sundbergin vastuulla ovat strategian toimeenpano ja yhtiön yleiskehitys. Tuotteet on toistaiseksi myyty kotimaahan, mutta Sundbergin mukaan pitemmällä tähtäimellä yhtiön myynnistä selvä enemmistö menee ulkomaille. –Vielä ei mene, mutta keskusteluja on. Pitää muistaa, että firma on alkutaipaleellaan, mutta 3-5 vuotta on aikaikkuna. Jos me oikeasti haluamme kasvaa, silloin pitää olla ulkomailla. Tälle vuodelle tuotanto mahdollistaa satojentuhansien myynnin. Voitaisiin moninkertaistaa myynti, jos kaikki menee kohdalleen. Kohtuutta nauttimisessa –Tuotteet ovat hyviä ja tykkään niiden nauttimisesta kohtuullisessa määrin. Täällä on neljä tuotetta valikoimassa: 2 kuohuviiniä ja 2 jälkiruokaviiniä. Jälkiruokaviinit ovat nimeltään Eeva M ja Eeva C, joiden erona ovat kypsytystynnyrit: toinen Muscatel ja toinen Cognac. Tuotteista Sundbergin omaa makua miellyttää eniten kuohuviini Celebration. –Minulle se on just se sopivan pirteä, erilainen kuohuviini, hän sanoo. Sundberg kertoo, että uutta tuotetta ollaan tuomassa valikoimaan. Koevalmistus lähtee käyntiin keväällä. –Syksyllä yritetään lanseerata pilottimittakaavassa tällainen jälkiruokaviini Aatami. Se tulee Eevojen seuraksi. Raaka-aineena ovat omenat, joita tulee Rymättylästä Järvenperän puutarhasta sekä parilta muulta kumppanilta saaristosta ja Lounais-Suomesta. Vuosittain lähes 100 000 kiloa omenaa prosessoidaan ensin mehuksi ja sitten viiniksi. Viinejä syntyy muutamia kymmeniätuhansia litroja, ja niitä kypsytetään 8 kuukaudesta runsaaseen vuoteen. Anopilla oli mökki Rymättylässä Rymättylä oli Sundbergille vanhastaan sikäli tuttu, että hänen anopillaan oli kesämökki Riiaistenjärven rannalla 2005-2015. –Enpä juuri ole tutustunut paikallisiin. Lounaalla Tuulisolmussa ei juuri tule turistua muuta kun henkilökunnan kanssa. Ei muuta kun rohkeasti moikkaamaan, Sundberg kehottaa. "……Tehdään kaikki …itse kahvin …keittämisestä …lähtien."