Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Pula-ajan ruoka vastaa nykytrendeihin – Kaalista nopeasti terveellistä ja herkullista

Kaali unohtuu helposti ruuanlaitossa, vaikka se on todella herkullista sen lisäksi, että se on terveellistä ja kuiturikasta. Kaalihan sisältää runsaasti muun muassa c-vitamiinia. Lisäksi se on aina ollut pula- ja lama-ajan ruokaa, koska se on edullista. Yhdestä kaalinpäästä pyöräyttääkin isohkon kaalipadan. Pata valmistuu myös arjessa nopeammin kuin perinteinen kaalilaatikko. Kasvissyöjä ja vegaani voi jättää padasta pois jauhelihan, sillä pata on herkullista ilman sitäkin. Lisukkeena toimii mainiosti perinteinen sokeroitu makea tai kirpeä puolukkahillo. Nopea kaalipata 4 henkilölle, gluteeniton, munaton, maidoton Noin kilo keräkaalia 400-500 g valitsemaasi jauhelihaa, esim. vähärasvainen 1 isohko sipuli (1 valkosipulinkynsi) 5 dl vettä 1-2 lihaliemikuutiota tai fondikuutiota ripaus valkopippuria 1 tl meiramia hyvälaatuista (meri)suolaa maun mukaan 4-5 rkl siirappia nokare voita sipulin paistoon (Kolmen juuston kermaa purkki) Tarjoiluun: puolukkasurvosta tai hilloa Silppua sipulit. Kuullota ne nopeasti rasvassa kattilassa tai padassa. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se kevyesti. Silppua kaali suikaleiksi ja lisää se pataan. Pyörittele kaalisuikaleita padassa. Lisää sitten vesi sekä joukkoon mausteet, ja anna kiehahtaa. Laske lämpöä niin, että kattila porisee kevyesti. Laita kansi päälle ja anna hautua kevyellä lieden lämmöllä vähintään 45 -60 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt. Tarvittaessa lisää vettä. Tarkista lopussa suola ja maku. Jos haluat, voit lisätä lopussa vielä purkin kolmen juuston kermaa. Tarjoile puolukkahillon kera. Kuinka jauheliha kypsennetään? Kuinka saat jauhelihan kypsennettyä kätevästi? Tässä vinkit. 1. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä. 2. Kuumenna paistinpannu. Jos kyseessä on vähärasvainen jauhelihaa, käytä paistamiseen rasvaa, esimerkiksi voita tai öljyä. 3. Paista jauheliha ensin kokonaisena laattana molemmin puolin. 4. Jaa sen jälkeen jauhelihalevy lastalla neljään osaan. Anna paistua vielä hetki. Sitten voit alkaa rikkoa jauhelihaa pieneksi. Ideana on, että näin liha lämpiää tasaisesti paiston aikana, jolloin minimoidaan jauhelihasta irtoavan nesteen määrä, ja liha ei kuiva liikaa. Keittoihin, haudutettaviin patoihin ja kastikkeisiin sopivat vähärasvaisemmatkin jauhelihat. Rasvaisemmista tehdään yleensä pihvejä ja lihapullia. Muista! Älä täytä paistinpannua liikaa. 1/3 paistettavaa tuotetta ja 2/3 vapaata pannua on hyvä suhde. Näin paistinpannu ei jäähdy liikaa. Ota huomioon myös se, että paksupohjainen pannu varaa lämpöä paremmin kuin ohutpohjainen.