Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Hintsan karja on vaihtunut toimistoväkeen ja juhlakansaan

Hintsan tilalle tuli kaksi vuotta sitten uusi hakelämpökeskus, joka lämmittää kaikki rakennukset. Aiemminkin sellainen oli, mutta navetan Karja on vaihtunut toimistoväkeen ja juhlakansaan Tapani-myrsky 2011 puhalsi Erkki Haaviston hautomat suunnitelmat liikkeelle. Remonttiin oli pakko ryhtyä, koska Hintsan navetan päädystä irtosi seinä. Raisiolaisen Hintsan tilan isäntä Erkki Haavisto ei unohda sitä tapaninpäivää, jolloin hän meni hakemaan polttopuita navetan vintiltä. Lähtiessään hän jätti vintin oven auki. Puunhakureissulla Haavisto huomasi tuulen repineen pressun enon veneestä. Eno tuli keräämään pressua ja ilmoitti puuhastelun lomassa tekemänsä havainnon Haavistolle. Navetan vintiltä puuttui päätyseinä! 1950 valmistunut navetta palveli tuossa vaiheessa lähinnä romuvarastona. Karjaa siellä oli viimeksi 1987. Haavistolta oli kyselty, olisiko navetta muutettavissa toimistotiloiksi. Sen verran hän oli vienyt asiaa eteenpäin, että rakennusinsinööri oli todennut hankkeen periaatteessa toteutuskelpoiseksi. –Ilman myrskyä suunnitelma olisi saattanut jäädä pöydälle, Haavisto tuumii. Ilmanvaihto oli iso haaste Navetan peruskorjaus- ja muutosurakka valmistui toukokuussa 2015. Yksi haastavimpia vaiheita oli toimistotilojen ilmanvaihdon suunnittelu. –Jouduttiin tosissaan painimaan sen kanssa, minne ilmanvaihtoputket mahtuvat. Hyvin tuo vaihe lopulta meni, vaikka välillä meinasi usko loppua, Erkki Haavisto kertoo. Ilmanvaihtoputket kulkevat pääosin vintin lattian alla. Niistä on tehty tarvittavat pistot toimistotiloihin. Vintin juhlatilassa on oma ilmanvaihtojärjestelmänsä. Rakennustöitä tehneet remonttimiehet olivat valmistautuneet helppoon poraamiseen, mutta vanhan betonin lujuus yllätti heidät. Erkki Haavisto kiittelee isoisänsä Urho Haaviston rakennuttaneen laadukkaasti. Hintsan aiempi navetta paloi kesällä 1950. Nykyinen navetta tehtiin sen tilalle. Tarkalleen ottaen navetta käsitti vain osan rakennuksesta. Siinä oli myös sikala sekä hevostalli. Suuren ikkunapinta-alansa puolesta rakennus täyttäisi nykyisille luomunavetoille asetetut vaatimukset. Helle tuli paksunkin kiviseinän läpi Tilaansa Erkki Haavisto remontoi vanhaa kunnioittaen. Niinpä rakennuksissa on aiemmasta käytöstä muistuttavia yksityiskohtia. Esimerkiksi kokoustila on tehty entiseen lantalaan. Esillä on paljon alkuperäistä seinäpintaa, joka on rapattu ja maalattu. Akustiikka on saatu kohdilleen käyttämällä kokolattiamattoja sekä akustiikkalevyjä. Osa toimistotiloista on vuokrattu levylämmönsiirtimiin erikoistuneelle Vahterus Oy:lle. Vahteruksen tuotanto toimii Kalannissa. Myyntikonttori on Raision Hintsassa. Toisessa päässä taloa on MTK:n Varsinais-Suomen liiton toimisto. Haavisto kertoo vuokralaisten olleen tiloihin tyytyväisiä. Paksujen seinien ansiosta lämpö pysyy yleensä miellyttävänä. Viime kesä oli poikkeus. Helteet jatkuivat niin pitkään, että kuumuus tunkeutui vanhaan kivirakennukseenkin. Toimistotiloihin tullaan todennäköisesti asentamaan viilentävät ilmalämpöpumput. Yläkerta on juhlatilaa Yläkerran juhlatilaan käydään navettasiltaa pitkin. Aiemmin sillan keskellä oli hevosille kulku-ura, ikään kuin rappuset. Erkki Haavisto muistaa itsekin ajaneensa nuoruudessaan navetan vintille heinää. Silloin vetojuhtana oli tosin jo traktori. 1980-luvun puolivälissä navetan vintti sai nykyiset lattialankkunsa. Sitä ennen lankkuja oli ollut ainoastaan vintin keskilinjalla. Lattialankut ovat niin vahvoja, että ne kestävät vaikka traktorin tai muun yhtä raskaan ajoneuvon painon. Tuulen turmelemaan pohjoispäätyyn on rakennettu suuri lasiseinä. Siitä avautuu näkymä pelloille sekä Raisionjoelle. Juhlatilaan mahtuu enintään 250 ihmistä. Pöytien ja esiintymistilan kanssa suurin ihmismäärä on 160 henkeä. Haavisto halusi käyttää vintin verhoiluun mahdollisimman paljon puuta. Seinien vierustoilla on istumasyvennyksiä. Niille voidaan asettaa myös koristeita. Eräässä muistotilaisuudessa vintillä esiintyi oopperalaulaja. Hänen mielestään vintillä voi akustiikan puolesta järjestää kamarimusiikkitapahtumia. Musiikki on esitettävä ikkunaseinän puolelta. Toisinpäin tehtäessä lasiseinä saattaa aiheuttaa häiritsevän vastakaiun. Vintin naulakkojen takana ovat käymälätilat sekä pieni keittiö lähinnä ruuan lämmittämistä varten. Alun perin tässä päädyssä oli tankki, johon pumpattiin vettä kaivosta. Tankista vesi johdettiin lehmille. Ratkaisu muistutti joiltain osin järjestelmää, jonka Urho Haavisto toteutti 1900-luvun alussa Kuralan kylämäkeen ollessaan Iso-Rasin isäntä. Tuulivoiman käyttämä pumppu nosti veden torniin. Sieltä lähti vesijohto kylän taloihin. Kuivurin kohtalo mietinnässä Jotkut juhlatilan varaajat ovat kysyneet, josko tilalta löytyisi sopiva vihkipaikka. Sellaista Erkki Haavisto ei ole ihan lähivuosina rakentamassa. Parhaillaan hän miettii, mitä tehdä 1987 valmistuneelle kuivurille. –Olisi ehkä järkevää hankkia suuri kuivuri yhteiskäyttöön. Myös leikkuupuimurin yhteiskäyttöä kannattaisi harkita. Uuden kuivurin myötä vanha voitaisiin purkaa. Siitä jäisi käyttökelpoinen kivijalka, jolle olisi ehkä mahdollista rakentaa lisää toimistoja. Haavisto arvelee, että korkean kuivurin poistuminen parantaisi myös maisemaa.