Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Tuuli Rinne tekee töistä päästyään kasvisruokaa ja viljatonta leipää

Tuuli Rinne , 38, avaa oven yllään yksi lempipaidoistaan. Hän nimittää sitä parsaninja-paidaksi. Taustalta paljastuu paljon syvällisempi tarina kuin vain ihastuminen Legon piirrossarjaan. 19 vuotta sitten Tuulilta diagnosoitiin ykköstyypin diabetes. Sen hoitaminen on nykyisillä insuliini-lääkkeillä melko helppoa. Monet ajattelevatkin, että insuliinin avulla diabeetikot voivat syödä melkein mitä lystää. Tuuli on toista mieltä. Hän noudattaa tiukasti kasvisruokavaliota, välttää viimeiseen saakka sokeria sekä gluteenia ja tekee säännöllisesti pitkiä kävelylenkkejä. Ehkä osin tämän ansiosta diabetes pysyy helposti hoidettavana. – Tarvitsen todella vähän insuliinia, verensokerini säilyy tasaisena eikä diabeteksen ole havaittu aiheuttaneen muutoksia silmänpohjiini, Tuuli kertoo. Hän painottaa kasvisruokavalion toimivan omalla kohdallaan. Kaikille muille se ei välttämättä sovi tai edes maistu. Kotimaisia kasviksia ja ranskalaista voita Palataanpa alkuperäiseen aiheeseen, eli ruuanlaittoon. Tuuli suunnittelee syömisensä tarkasti etukäteen. Hän tekee listan tarvitsemistaan raaka-aineista ja menee listan kanssa Naantalin torille tai paikalliseen kauppaan. Tällä kertaa porkkanat sekä punajuuret löytyivät torilta. Ne ovat peräisin Merimaskusta. Lisäksi Tuuli pilkkoo pannulle kaupan vihanneshyllyistä poimimansa keräkaalin, parsakaalin, kukkakaalin sekä myskikurpitsan. Paistamiseen Tuuli käyttää ranskalaista voita ja kookosöljyä. – Hups, taisi tulla vähän paljon. Rasvaa en varo ollenkaan. Voin ja juuston kohdalla Tuuli kertoo joustavansa periaatteestaan pyrkiä käyttämään pelkästään kotimaisia raaka-aineita. – Ranskalaisessa voissa on kermaa. Se on täyteläisempää ja suolaisempaa kuin suomalainen voi. Tuulin rakastama pastöroimaton juusto on tietysti kalliimpaa kuin markettien tavisjuustot, mutta Tuuli toteaa kasvisten olevan sen verran edullisia, että hänellä on varaa pieneen luksukseen. Kasvisruokavalion kustannukset ovat joka tapauksessa alle 200 euroa kuukaudessa. Kasvikset pehmeiksi alhaisella lämmöllä Kasviksissa ei ole kovin paljon makua, joten Tuuli käyttää mielellään runsaasti mausteita. Hän ripottelee pannulla höyryävien kasvisten päälle thai-mausteseosta sekä italialaista mausteseosta. – Molemmat ovat vahvoja. Niissä on esimerkiksi kurkumaa ja inkivääriä, joiden sanotaan olevan tulehdusta ehkäiseviä aineita. Tuulin mukaan on tärkeää kypsentää kasvikset mahdollisimman miedolla lämmöllä. Aluksi hän pitää perinteisen lietensä levyä kakkosella. – Sekin on loppua kohden vähän liikaa. Aikaa kasvisten kypsyttämiseen vierähtää puolisen tuntia. Toisinaan Tuuli kaataa niiden päälle vielä tilkan kookoskermaa. Mausteisen ruuan hän nauttii avokadon kera. Toisinaan kyytipoikana on pähkinöitä, joita Tuuli syö puolisen desiä päivässä. – Jokaista ruokaani en tarjoaisi muille. Ne ovat tosi hyviä minun mielestäni, mutta eivät välttämättä muiden mielestä. Ennen muuta haluan tehdä itselleni voimaannuttavaa ruokaa. Siinä olen mielestäni onnistunut. Kaksi lämmintä kasvisateriaa päivässä Päivisin Tuuli työskentelee henkilökohtaisena avustajana. Kahden lämpimän kasvisaterian voimin Tuuli sanoo jaksavansa hyvin. Hän kokee olonsa kevyeksi ja mielensä skarpiksi. Yhdessä vaiheessa hänen teki mieli kokeilla, miltä liha taas maistuisi. Syyksi paljastui alentunut rautataso. Sen jälkeen Tuuli ryhtyi ottamaan rautaa lisäaineena. Kasvisten valmistuttua Tuuli vetää uunista leivän, joka on siemennäkkäriä muistuttava levy. Leipänsä Tuuli valmistaa Psyllium-kuidusta, kananmunasta, pähkinöistä, hiutaleista, siemenistä ja hamppu- sekä nokkosrouheista. Näin tehty leipä on viljatonta. Tuuli tietää omaavansa keliakialle altistavan geenin. Myös diabetes edesauttaa sen puhkeamista. – Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen antaa minulle pelivaraa. Voin käydä huoletta ravintoloissa, joissa käsitellään tavallisia viljatuotteita. Jos vähät välittäisin, keliakia todennäköisesti iskisi melko nopeasti. Ohuen leivän maku on vivahteikkaan täyteläinen, etenkin kun sen päällä on ranskalaista voita ja siivu juustoa.