Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

1500 tarkastusta, kaksi rikosilmoitusta ja huomautuksia – Näin ravintolarajoitusten valvonta sujui Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella

Lounais-Suomen poliisilaitos valvoi poikkeusoloista johtuvien ravintoloita koskevien rajoitusten noudattamista huhtikuun alusta aina toukokuun loppuun. Valvontajakso sujui kaiken kaikkiaan alueella erittäin mallikkaasti, arvioi ylikomisario Markus Laine Lounais-Suomen poliisilaitokselta. – Yrittäjät ovat hoitaneet hyvin esimerkillisesti oman osuutensa koronavirusepidemian torjunnassa. Pari kuukautta kestäneen valvontajakson aikana poliisi teki koko Lounais-Suomessa noin 1500 tarkastusta ravitsemisliikkeisiin. Laineen mukaan Varsinais-Suomessa tarkastuksia lienee ollut hieman Satakuntaa enemmän. – Tarkastuksia on tehty poliisin normaalin päivittäistoiminnan ohessa. Ravintola on voitu tarkastaa niin, että sen on vain todettu olevan kiinni. Vaikka tarkastusten lukumäärä on suuri, niin ne eivät siis aina ole vieneet kovinkaan paljoa aikaa. Valvontajakson aikana kirjattiin kaksi rikosilmoitusta luvattomasta anniskelusta: yksi Turussa ja toinen Porissa. Lounais-Suomen poliisilaitos tutkii valvontajakson aikana tehtyjen rikosilmoitusten tapauksia. Kummankin esitutkinta on yhä kesken. Huomautuksia Lounais-Suomen poliisilaitos jakoi valvontajaksolla ravintoloille noin parikymmentä. – Ne koskivat lähinnä tilanteita, joissa ravintolan, huoltoaseman tai grillin terassi on ollut käytössä. Ilmiö alkoi yleistyä etenkin säiden parantuessa toukokuussa, Laine kertoo. 1. kesäkuuta alkaen ravintoloita koskevia rajoituksia lievennettiin. Ne saavat nyt olla auki enintään kello 23 saakka ja anniskelu on lopetettava kello 22 mennessä. Ravintolat voivat lisäksi ottaa tiloihinsa vain puolet niiden lupiin kirjatuista asiakasmääristä. Rajoitusten höllentyessä poliisin valvontavastuu vähenee Laineen mukaan niin ikään. Ravintoloiden rajoituksiin liittyviä varsinaisia tarkastuksia ei enää tehdä, vaan valvonta tapahtuu normaalin partioinnin ohessa. – Nyt palataan niin sanottuun normaaliajan ravintolavalvontaan, jota tehdään muutenkin ympäri vuoden. Se keskittyy enemmän anniskelun valvontaan ja siihen, että yleinen järjestys ja turvallisuus toteutuvat. Poliisi ei ole vastuuviranomainen esimerkiksi siinä, miten hyvin hygieniamääräyksiä noudatetaan. Laineen mukaan poliisi voi tarvittaessa puuttua esimerkiksi tilanteeseen, jossa ravintolan terassi on ääriään myöten täynnä ja ihmisten turvallisuus ja yleinen järjestys vaarantuisivat sen vuoksi. Poliisi puuttuu myös mahdollisiin tilanteisiin, joissa anniskelua ei lopeteta ajallaan.