Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Yhä useampi naantalilainen hankkii lähiruokaa Reko-renkaan kautta

Naantalin torilla näkyy korkeintaan markkinatapahtumissa yhtä paljon ihmisiä kuin keskiviikkoiltana. Tuolloin ”rekolaiset” käyvät hakemassa tilaamiaan elintarvikkeita lähiseudun tuottajilta. – Tänään on oikeastaan vähemmän ihmisiä kuin yleensä, arvelee naantalilainen Seija Bäckman , joka jonottaa velkualaisen Kurjen Galloway- lihantuottajan myyntikojun edessä omaa tilaustaan. – Olen tilannut nyt naudan jauhelihaa, mutta joskus tilaan Rekon kautta myös riistaa tai lammasta muilta tuottajilta. Munat ja leivät on jo kiikutettu autoon, sateelta suojaan. Hieno systeemi tämä, Bäckman kehuu. Heidi Rapila , Toni Malkamäki ja Niko Mäyrä jonottavat Oksasen tilan kananmunia. Kassiin ladotaan, ei enempää eikä vähempää kuin 90 luomukananmunaa. – Haemme täältä ihan kaikkea mahdollista. Leipää, lihaa, munia, vihanneksia. Kaikki tuottajat ovat lähiseudulta, joten tavara on aina tuoretta ja laadukasta, kertoo Rapila. Uusia tuottajia Naantalin Reko-renkaassa ovat Askaisissa toimiva pienpaahtimo Askaisten Brännäri sekä turkulainen yrtteihin ja salaatteihin erikoistunut DeliVerde . – Aloitimme kuusi viikkoa sitten ja hyvin on otettu vastaan. Viime kerralla tilauksia oli yli 30. Nyt hiukan vähemmän, kertoo salaatti- ja yrttilaatikoita tilaajille jakava Paula Stam . Askaisten Prännärin yrittäjät Kimmo Saarinen ja Anna-Mia Rinne-Saarinen kertovat, että paahtimoa pyöritetään päivätyön ohella ikään kuin harrastusmielessä. Reko-renkaassa toimiminen on ollut pariskunnan mielestä avartavaa. – Paahtaminen on hyvin mielenkiintoista ja koko ajan oppii lisää. Raakapavuista voidaan valmistaa eri paahtoasteisia kahvilaatuja, espressoa ja lähes mitä tahansa, mitä asiakas keksii pyytää. Voimme tehdä asiakkaalle räätälöityjä erikoisempiakin kahvisekoituksia. Askaisten Prännärin toiminnassa korostuvat erityisen hyvin mikroyrittäjyyden ja artesaanikäsityön periaatteet. Reko-lähiruokakonseptin luoja on pietarsaarelainen luomuviljelijä Thomas Snellman . Ensimmäinen Reko-tapahtuma pidettiin vuonna 2013. Ajatuksena on ollut, että ruoka tuotetaan mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti. Ruokaa pellolta pöytään, ilman välikäsiä. Kaikki Reko-tuotteet eivät välttämättä ole sataprosenttista luomua, mutta tuotettu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. – Naantalissa Reko-renkaan perusperiaatteita eli ekologisuutta ja eettisyyttä kunnioitetaan erityisen hienosti. Lihan tuotannossa korostetaan eläinten hyvinvointia, kehuu Paraisilla asuva Naantalin Reko-renkaan ylläpitäjä ja perustaja Helena Särkijärvi . – Lisäksi Reko-toiminnassa toteutuu aina niin tärkeä sosiaalinen kohtaaminen. Asiakas voi suoraan kysyä tuottajalta, miten esimerkiksi lihakarjaa hoidetaan ja viljaa viljellään. Näin kaupunki kohtaa maaseudun. Reko toimii Facebookissa. Lähiruokarenkaalla pitää olla helposti löytyvä jakelupaikka ja riittävän laaja valikoima. Tilaukset tehdään Reko Naantali-Nådendal- Facebook- ryhmän kautta ja tuottajat tuovat tilatut elintarvikkeet paikalle sovittuna ajankohtana. Reko-renkaat toimivat jo isossa osassa Suomea ja tähän mennessä niitä on perustettu kuutisenkymmentä kappaletta. Särkijärvi ylläpitää Naantalin lisäksi neljää muuta lähiruokarengasta. Renkaita ylläpidetään vapaaehtoispohjalta ja jokainen rengas päättää itse, millaisia tuottajia otetaan mukaan. Naantalin Reko-renkaassa on mukana yli 20 tuottajaa.