Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Ravustuskausi alkaa - ”Rapukannat ovat Turun seutukunnilla vähäiset”

Ravustuskausi alkaa Suomessa 21.7 ja päättyy lokakuun lopussa. Kalastushoitomaksun lisäksi ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa, koska kyseessä on seisova pyydys. Airisto-Velkuan kalatalousalueen toiminnanjohtajalla Timo Saarisella ei ole tiedossa vesialueiden omistajien myöntämiä lupia ravustukseen. Hänen mukaansa rapukannat ovat Turun seutukunnilla vähäiset. – Jos paikkoja on, niistä ei kovin paljon ääntä pidetä. On aina riski, että joku tulee yön pimetessä omilla pyydyksillään apajille ja tuo sen mukana taudin, Saarinen kertoo. Suosituin pyyntiväline, rapumerta voi tartuttaa rapuruttoa järvestä toiseen, jos sitä ei desinfioi huolella. Desinfioimiseksi riittää muutama tunti saunassa. Rapurutto voi tuhota jokirapukannan täydellisesti ja voi sairastuttaa täplärapuja stressitilanteissa. Mökkiläiset saattavat Saarisen mukaan saada hyvällä tuurilla paikallisista järvistä kattilallisen rapuja maistiaisiksi. – Jos on kova ravustusinto melkein lähtisin tuonne Säkylän Pyhäjärven suunnille. Täällä päin Suomea on tosi vähän näitä paikkoja. Samoilla linjoilla ravustuksen harvinaisuudesta Turun ympäryskunnissa on myös Velkuan kalastajaseura ry:n yhteyshenkilö ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Janne Antila . – Minun näkemykseni mukaan se on melko harvinaista täällä meidän sameissa järvissä, joita ei ole paljoakaan tarjolla. Äyriäisten ongelmallinen lopetus Perinteinen tapa valmistaa ravut, on keittää ne elävältä. Kuolleet ravut ja hummerit pilaantuvat nopeasti. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen mielestä äyriäiset pitäisi tainnuttaa ennen keittämistä. HESY ry:n tuoreen tiedotteen mukaan lukuisat tutkimukset osoittavat äyriäisten tuntevan kipua, joten saksiniekalle keittäminen elävältä on tuskallinen kuolema. Kuolema voi pitkittyä kohtuuttomasti, jos keitinvesi esimerkiksi jäähtyy liian monen ravun samanaikaisesta keittämisestä. Kala voidaan lopettaa kovalla iskulla päähän, mutta ravuilla tämä keino ei toimi. Rapu ei kuole esimerkiksi pään katkaisuun, koska sen kehossa on alempia hermokeskuksia. Äyriäiset voidaankin tappaa mekaanisesti tuhoamalla niiden hermosto. Tämä vaatii kuitenkin tekijältä erityisammattitaitoa, jota kotikokeilla ei yleensä ole. Koska äyriäisten lopettaminen vaatii harjaantumista, HESY:n mielestä ne tulisi myydä kuluttajille valmiiksi lopetettuina ja valmistettuina tai pakasteina. Sveitsissä ja Uudessa-Seelannissa rapujen keittäminen elävältä on jo kiellettyä. Helsingin eläinsuojeluyhdistys vaatii Suomeen samanlaista lainsäädäntöä. Tämänhetkisen eläinsuojelulainsäädännön mukaan äyriäiset on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Asiaa ei kuitenkaan valvota millään lailla, mikä on ongelmallista.