Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Venyvä mansikka-basilika, täyteläisempää kuin jäätelö - Heidi Lindroos-Kantonen ihastui gelatoon ja myy sitä nyt rantakioskissaan

– Vitsi mikä aamu! Tuon tähän hetekan ja rupean majoittumaan. Tämä voisi olla vaikka jokin eteläeurooppalainen venesatama aamutuimaan, ihastelee naantalilainen yrittäjä Heidi Lindroos-Kantonen Nordic Gelato Factory -kioskinsa vieressä helteisenä keskiviikkoaamuna. Kioski on Naantalissa venesataman rannassa Mannerheiminkadun alussa, ja Heidi-Lindroos sai sen keväällä vuodeksi vuokralle kaupungilta. Myyntiä on ollut vapusta lähtien: päätuote ja se varsinainen bisnes on gelato. Myynnissä on myös luomukahvia, limonaatia, suklaata ja pian vegaanisia leivonnaisia. Reissaajien tiedossa Heteka jäänee leikinlaskuksi. Lindroos-Kantonen alkaa kertoa, mitä hänen tuottamansa ja myymänsä gelato on - ja mitä se ei ole. Gelato on italian kielen sana. – Reissaavat ihmiset tunnistavat gelaton, siinä on venyvä rakenne, täyteläisempää tavaraa kuin jäätelössä. Sokeria on, makuaineita tarvitaan kaikessa. Me käytetään kauramaitoa, meidän tuotteet ovat kaikki vegaanisia, sanoo Lindroos-Kantonen vakuuttuneena omista tuotteistaan. – Se ei ole jäätelö vaan kylmä jälkiruoka. Ilmaa siitä on 25-30 prosenttia, kun jäätelössä on ilmaa puolet. Kauramaitoa jäätelökoneeseen Lindroos-Kantonen lopetti työt keittiötuotefirman myyntipäällikkönä viime vuonna ja ryhtyi gelato-projektiinsa. Toissavuonna hän oli messuilla nähnyt, kuinka kauramaitoa laitettiin jäätelökoneeseen. Hän piti makua mahtavana. – Tämän minä haluan, hän päätti silloin. Hänen miehellään Sami Kantosella on Turussa pitopalveluyritys Åbo Catering, ja Lindroos-Kantonen itse - kolmen muun työntekijän kanssa - valmistaa gelatonsa käsityönä sen tiloissa. Hänen uskonsa tuotteeseen on vahva. – Gelatossa yhdistyy itselleni ja monelle kuluttajalle tärkeitä asioita: se on lähellä tuotettu kotimaisista raaka-aineista, ja se on vegaaniton ja gluteeniton. Ollaan pohjoismaisten perusasioiden äärellä: tuotteet ovat valtaosin kotimaisia: marjat, kuten mustikka, puolukka ja mansikka, samoin kauramaito. Basilikakin on kotimaista. Hymyssä suin pois Vegaanisuutta Lindroos-Kantonen haluaa korostaa. – Suomessa on paljon lapsiperheitä, joissa joku perheenjäsenistä ei voi nauttia maitotuotteista valmistettuja tuotteita, siksi vegaaninen lähestymistapa. Yrittäjän mukaan sellainen lapsi, jolla on syömisrajoitteita, saattaa pahoittaa mielensä, jos hän saa matkalla vain "sen tylsän mehupuikon", kun kaikki muut perheenjäsenet saavat isot pallot. – Kaikessa ydinajatus on se, että kun tähän tulee se perhe, jossa on maitoallergiaa, kaikille on tarjolla jotakin, ja voi lähteä hymyssä suin pois. Parikymmentä eri lajia Nordic Gelato Factorylla on parikymmentä eri lajia gelatoa, ja kioskissa myydään niistä 4-5:ttä. – Mansikka-basilikasorbetti on saanut tosi hyvän arvion, ihastuneita huudahduksia, Lindroos-Kantonen sanoo. Kekseliäiltä yhdistelmiltä kuulostavat myös suolakaramelli-gelato, pistaasigelato ja sitruunasorbetti. Suklaasorbetinkin yrittäjä on havainnut asiakkaita miellyttävän. Yrittämiseen Lindroos-Kantonen on tykästynyt. – Voin itse ideoida ja toteuttaa, viedä asioita eteenpäin haluamallani tavalla. Kioski on nyt auki arki-illoin ja viikonloppuisin kello 12-20, kesällä joka päivä. Yksin ei Lindroos-Kantonen kioskia kykene pyörittämään, ja hän on värvännyt avukseen paikallisia nuoria. Palkkatöitä kesä-Naantalin ytimessä riittää peräti kuudelle kioskimyyjälle.