Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kolumni: Limppua, leikkiä ja improvisointia

Saaristonkin maukasta hunajaa on tullut hankituksi, mutta jotenkin komealta kuulostaa "Janakkalan korpiylängön luomuhunaja". Sitä kirpeää ja juoksevaa mettä suosin - tunnustettakoon - osin siksi, että se on serkkumiehen tuottamaa. Muutoin pitäytyisin Naantalin herkuissa. Olen huomannut, että leivonta ja kokkaus ovat kuin taidetta: improvisointia ja leikkiä. Usein vain katsoo kaappiin ja sitten päättää mitkä käsillä olevat ainekset sekoittaa ja paistaa ruuakseen. Joskus harvoin kuitenkin on lähdettävä liikkeelle reseptistä. Joulukuussa tein kotikaljaa oikeista ruismaltaista, ja mallaspussin kyljestä huomasin mallas-viikunalimpun ohjeen. Kaljamäskit saattoi käyttää leiväntekoon. Sitä oli kokeiltava. Viime viikonloppuna tuli tehdyksi kaksikin taikinaa, eikä kenenkään tarvitse nyt ihmetellä, mihin joutuu sen kaljamäärän ja niiden limppujen kanssa. Raikas hiilihappojuoma käy janon sammuttamiseen, ja leipiä mahtuu pakastimeen ja voi niitä kavereillekin antaa. Sellaisenaan ei limppuohje kelvannut. Siirapin vaihdoin heti hunajaksi, ja margariinia, tuota pitkälle jalostettua teollisuustuotetta, en missään tapauksessa halunnut käyttää vaan voita tai oliiviöljyä. Vehnäjauho kelpasi ensimmäisessä leivonnassa, mutta sitten oli mietittävä, mihin sen vaihtaisi. Vehnä kun on pullavilja, ja olen huomannut, että se tuppaa väsyttämään. Ruis- ja talkkunajauhot saivat sitten seurakseen kaurajauhoa. Ilman vehnän liimaista gluteenia ehti yhden satsin leivistä tulla aika lailla murenevaa tavaraa, mutta se ongelma ratkesi psylliumilla. Yksittäisen kuluttajan leivontaharrastus on samanlaista kamppailua kauppojen kanssa kuin myyjien kanssa muutenkin. Omaan pussiin halutaan mahdollisimman paljon rahaa toisen pussista. Esimerkiksi kaurajauhoa ei kaupan hyllyltä saa lainkaan niin edullisesti kuin vehnäjauhoa, pussin kokokin on kuluttajan harhauttamiseksi pudotettu kilosta 950 grammaan. Temppu on halpamainen vaikkakin tuttu! Mikseivät kaurajauhojen sijasta kelpaisi yhtä hyvin kaurahiutaleet? Kyllä kelpaavat, koetettu on, hirssihiutaleitakin. Limppua ne pitävät ryhdissä jauhoja paremmin. Entä mausteet? Niitä voi vaihdella. Chiliä taikinaan, ja limpusta tulee kipakka makuelämys. Kokeiltavaa riittää: oregano, kurkuma, nokkonen tai siemenet kuten pellava tai seesam. Aivan loputtomasti.