Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Naantalilainen Anja Toivanen esittelee 60-luvun hittiruuan - Sokerin ja sitruunan voimalla porkkanasta syntyy raikas kesäherkku

Anja Toivanen asui lapsuutensa äitinsä sekä isoveljensä kanssa Naantalin Kristiinankadulla, puutalon yläkerran vuokrahuoneistossa. Hilkka -äiti työskenteli ensin Naantalin ja sittemmin Raision osuuskaupassa. Jälkikasvunsa pärjäämisen hän varmisti laittamalla ruokia, joita Anja-tyttö ja hänen veljensä pystyivät omatoimisesti nauttimaan. Kun lapset tulivat kotiin, kylmäkaapista löytyi usein suuri kulhollinen porkkanaraastetta. Se virkisti ja antoi energiaa. Raasteen voimin Toivanen muistaa pärjänneensä useita tunteja. Rannikkoseudun pyynnöstä hän valmisti uudelleen lapsuutensa lempiruokaa. Sokeri tasapainottaa sitruunan happamuuden Anja Toivanen ripottelee hyppysellisen sokeria raastetun porkkanan sekaan. Ei siis niin paljon, että kiteet narskuisivat hampaissa. Salaattikulholliseen raastetta riittää puolikkaasta sitruunasta puristettava mehu. Nykyisen tutkimustiedon valossa 60-luvun välipala sisältää monia hyviä ainesosia. Porkkanoiden beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän useita syöpiä. Sitruunassa on paljon C-vitamiinia, antioksidantteja, fytokemikaaleja, kaliumia ja kohtalaisesti myös folaattia sekä kalsiumia. Sokerin lisäämisen tiedetään aiheuttavan terveyshaittoja, mutta ilman sitä sitruunan maku on liian voimakas. Toisekseen tässä välipalassa on taatusti vähemmän sokeria kuin energiajuomissa. Keskimäärin yksi 3,3 desilitran energiajuomatölkki sisältää 14 sokeripalaa. – Mutta kyllä minunkin lapsuudessa karkkia syötiin. Lauantaisin äiti toi kaupasta Paxia, Hopeatoffeeta tai Alku-kermakaramelleja, Toivanen huomauttaa. Raastetusta porkkanasta on moneksi Jätetään terveysvaikutusten pohdinta sikseen ja käydään maistamaan. Vaikka porkkanat eivät ole loppukeväästä enää parhaimmillaan, porkkanavälipalan maku yllättää pirteydellään. Anja Toivanen on todennut sen sopivan vaikka grillimakkaroiden kyytipojaksi. Tällä kertaa Toivanen teki raastinpuuhaan ryhtyessään sämpylöitä, joiden sekaan hän lisäsi porkkanaa. Syömättä jäänyttä raastetta ei kannata heittää roskiin. – Raasteen lopun voi sekoittaa lihapullataikinaan. Sitruunan raastettua kuorta voi hyödyntää kuivakakkuun. Toki myös porkkanaa käytetään leivonnaisiin. Toivasen lapsuudessa porkkanaa oli saatavana ympäri vuoden, ja sitä myös käytettiin paljon. Esimerkiksi porkkanalaatikkoa oli ruokalistalla tämän tästä, ei vain jouluna. Muita tyypillisiä ruokia olivat lihamakaronilaatikko sekä maksalaatikko. – Laatikot piti lämmittää uunissa lasivuoassa. Arvaa mitä tapahtui, kun otin vuoan pois uunista ja laskin märälle tiskipöydälle? Lasinpalaset lentelivät pitkin keittiön seiniä. Siitä sain opin, jonka muistan hyvin vielä tänäkin päivänä. Palkaksi perunoita ja kurkkuja Nykyään on mahdollista laittaa tomaatilla tai eksoottisilla hedelmillä höystettyä vihreää tuoresalaattia milloin tahansa. – Varhaislapsuudessani tarjottiin hedelmien sijaan saunan päälle usein rosollia ja kermakastiketta. Se oli viikonloppuherkku, Toivanen kertoo. Hän muistaa tehneensä peltotöitä ruuan eteen varsinkin syksyisin, jolloin oli tapana käydä auttamassa ystäväperheitä. Palkkioksi työstä annettiin perunaa ja avomaakurkkuja. Puolukkasadon kypsyttyä marjojen perässä kuljettiin pitkiäkin matkoja. Nykyään Toivanen työskentelee Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjänä. Arkiruuat hän tekee lähinnä puolivalmisteista. Keittokirjat ovat päässeet pölyyntymään. Niiden selailun sijaan Toivanen etsii mieluummin reseptejä netistä, kokeilee ja yhdistelee.