Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Rasekossa mitellään saaristoruokamatkailun SM - Rehtori Taipale: ”Työvoimatarve on huutava”

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko järjestää lokakuussa 2020 artesaaniruuan SM-kilpailut, ja niiden teema on saaristoruokamatkailu. Rasekon johtava rehtori Maria Taipale sanoo, että Naantalin saaristossa ja yleensä Rasekon toiminta-alueella on ruoka- ja matkailualan yrittäjiä, joita tapahtuma palvelee hyvin. – Kun teemakin on tänne meille omalle alueelle, Taipale sanoo. Järjestelyt ovat Rasekossa vasta alkutekijöissä. Edelliset artesaaniruuan SM-kilpailut olivat syyskuun puolivälissä Jyväskylässä, ja järjestäjänä oli Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Yrityksiä oli kilpailussa mukana Suomesta, Virosta ja Latviasta. Jyväskylässä teemana olivat villiyrtit. Jyväskylässä Rasekon opettajia – Nyt on vasta lähtötilanne. Meidän opettajiamme oli tutustumassa Jyväskylässä tapahtumaan ja sen pohjalta me lähdemme tätä omaa tekemään. Otamme tämän tapahtuman opiskelijatyötoimintana. Opiskelijat ovat mukana koko ajan, kertoo Taipale. Mukana on ainakin matkailualan, kokki- ja ravintolapuolen sekä liiketoiminnan opiskelijoita. – Varmaan voi olla tapahtumarakentamisessa tekniikan puolenkin opiskelijoita, lisää Taipale. Seminaarisarjalle 14000 euroa Ensi vuoden SM-kilpailut Raisiossa nousivat esiin maanantaina, kun Leader Varsin Hyvä tiedotti hallituksensa myöntäneen Rasekolle 14 000 euroa Saariston ruokamatkailu -seminaarisarjan järjestämiseen. Seminaarisarja ja SM-kilpailut järjestää Raseko yhtaikaisesti. Tiedotteessa sanottiin, että ”hankkeen tavoitteena on nostaa alan imagoa opiskelijoiden ja suuren yleisön silmissä. Artesaaniruoan SM-kilpailuja ei ole alueella vielä ollut, joten uutuusarvoa on selvästi olemassa”. Leader Varsin Hyvän mukaan ala kaipaa kipeästi uutta työvoimaa. Tiedotteen mukaan tavoitteena on, että alueen yritykset pärjäävät kilpailussa ja koulutusalan opinnot vetävät aikaisempaa enemmän alan osaajia jatkokouluttautumaan esimerkiksi elintarvikejalostuksessa Rasekon Foodlaboratoryssa. Maria Taipaleen mukaan Varsinais-Suomessa on todella akuutti kohtaanto-ongelma matkailu- ja ravitsemusalalla. – Työvoimatarve on huutava, ja alueen yritykset tarvitsevat osaajia. On tietysti hyvä jos tällaisella kilpailulla saadaan kiinnostusta alalle herätettyä, johtava rehtori sanoo. Artesaaniruoka ja SM Artesaaniruokaa on määritelty esimerkiksi näin: hellävaraista jalostusta pääosin paikallisista raaka-aineista, pienessä mittakaavassa ja usein maatilalla paikalliset raaka-aineet, ei säilöntäaineita, ei väriaineita eikä synteettisiä aromeita lähtökohtana ovat perinteet ja perinteiset menetelmät artesaaniruuassa inhimillinen kädenjälki ja osaaminen ovat läsnä koko tuotantoketjussa Raseko järjestää Raision kampuksellaan artesaaniruoan SM-kilpailut 14.-16.10.2020 sekä Saariston ruokamatkailu -seminaarisarjan.