Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Keliakiadiagnoosin saaminen helpotti elämää – ”Gluteenittomien tuotteiden hintaan en ole tyytyväinen”

Raisiolainen Antti Laakso ihmetteli 24 vuotta sitten, kun voimat olivat tiessään ja hemoglobiini putosi normaalista 175:stä noin sataan. Vatsavaivojakin oli. Kerran hän jopa oksensi syötyään sämpylöitä. – Lääkärissä otettiin erilaisia kokeita. En tiennyt, mikä minua vaivasi. Sitten laitettiin letku kurkusta alas ja ohutsuolen nukasta otettiin koepaloja. Sain keliakiadiagnoosin. Se helpotti elämää, Laakso kertoo. Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa henkilön elimistö ei kestä vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta eli gluteenia. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa ruuansulatuskanavan oireiden lisäksi muun muassa luuston haurastumista, lapsettomuutta ja ohutsuolen syöpää. Ainoa hoito on täysin gluteeniton ruokavalio. – Olen hyvin tarkka. Jos en tiedä mitä joku ruoka sisältää, niin jätän sen syömättä, Laakso ynnää. Keliakiakorvausta odotellessa Gluteeniton ruokavalio tulee selvästi kalliimmaksi kuin tavallinen. Keliakialiiton mukaan keliaakikolle kertyy kuukaudessa ylimääräisiä kustannuksia yli 60 euroa. Vuositasolla puhutaan yli 700 eurosta. – Gluteenittomien tuotteiden hintaan en ole tyytyväinen. Jos pullakilo maksaa 30 euroa, niin se on aika kova hinta, Laakso sanoo. Keliaakikot saivat aikaisemmin keliakiakorvausta reilu 20 euroa kuussa. Korvaus kuitenkin otettiin pois vuonna 2016. – Pieni apuhan se oli, mutta eläkeläiselle tuntuva. Nyt asia on taas esillä hallituksen ohjelmassa. Saa nähdä, mitä tapahtuu. Keliaakikon huolehdittava ravinteista ja kuiduista Diagnoosin saatuaan Laakso osti gluteenitonta jauhoseosta ja rupesi tekemään leipäkoneella leipää. – Tein viimeksi maanantaina taas sämpylöitä. Sekoittelen eri jauhoja, niin saa uusia makuja. Joskus leivon myös pullaa. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan täytyy huolehtia, että saa riittävästi ravintoaineita ja kuituja. – Gluteenittomissa jauhoissa ei kuitua paljon ole. Kuitua saa esimerkiksi sokerijuurikkaasta, pellavansiemenistä ja psylliumista, Laakso tiivistää. Gluteenittomat leivonnaiset ovat yleensä hauraampia kuin tavalliset. Ratamokasvin kuivatusta siemenkuoresta saatavalla psylliumilla saa gluteenittomaan taikinaan myös kuohkeutta ja sitkoa. Nykyään gluteenittomien tuotteiden saatavuus on roimasti parempi kuin silloin, kun Laakso sairastui. – Valmiina pystyy ostamaan lähes kaiken. Laatuun olen tyytyväinen, Laakso tuumaa. Monet ravintolat huomioivat tänä päivänä hyvin gluteenittomat asiakkaat. 70 000 suomalaista sairastaa tietämättään keliakiaa Suomessa noin 40 000 ihmistä tietää sairastavansa keliakiaa, mutta valtaosa eli noin 70 000 ihmistä on vielä ilman diagnoosia. Keliakia on edelleen alidiagnosoitu sairaus maassamme, vaikka tauti osataan tunnistaa yhä paremmin. Keliakiadiagnoosit ovat lisääntyneet, mutta niin on myös taudin todellinen esiintyvyys, sanoo professori Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta. Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on tarkka gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa ja sen oireet ovat hyvin monenlaisia. Oireita ovat vatsavaivat, aftat, nivelkivut tai -turvotus, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, koholla olevat maksa-arvot, hampaiden kiillevauriot, laihtuminen, anemia, masennusoireet, kuukautishäiriöt, hermosto-oireet, hedelmättömyys, viivästynyt murrosikä ja kasvuhäiriöt lapsilla, Kaukinen luettelee. Keliakia voi olla lähes tai täysin oireeton. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia. Keliakiaviikkoa vietetään 2.-9.9.