Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Nina Ala-Pietilä vannoi pysyvänsä loitolla pubeista - Yhden työvuoron tehtyään hän menetti sydämensä naantalilaiselle krouville

Yrittäjäperheessä varttunut Nina Ala-Pietilä , 43, toteaa imeneensä ajattelutapansa luultavasti jo äidinmaidossa. 11-vuotiaana hän ryhtyi jakamaan mainoksia ja pestasi tuolloin ensimmäisen työntekijänsä. – Naapurintytön, koska kottikärryjen työntäminen yksin oli hankalaa, hän täsmentää. Nyt Nina pyörittää Naantalissa Taimon Krouvia. Apunaan hänellä on kahdeksan baarityöntekijää ja siivooja. Krouvin pöydässä kahvia hörppivä yrittäjä tuumaa, ettei hänen ikinä pitänyt asettua koko paikkaan. Alle parikymppisenä Nina teki töitä muun muassa Siwan myymälöissä ja haaveili lukion jälkeen kyseisen ketjun esimiestehtävistä. Hänen isänsä Erkki Ala-Pietilä osti noihin aikoihin pubin Naantalin Taimosta. – Jostain kumman syystä isäni pyysi minua yhtenä päivänä työvuoroon. Tietysti lähdin auttamaan, Nina kertoo. Hän oli kuullut puhuttavan esimerkiksi kahvidrinkeistä, mutta niiden tekemisestä hänellä ei ollut mitään hajua. Eivät drinkit aivan taiteen sääntöjen mukaan valmistuneet, mutta tilaajilla riitti ymmärrystä. – Asiakkaat olivat mukavia. Silloin tunnelma kolahti minuun. Erkki-isän vaimo oli pedantti ravintolaihminen. Hän vaati Ninaa käymään alan kouluja, mikäli tyttö mieli baarityöntekijäksi. Nina hakeutui epävarmoin mielin baarimestarikurssille. Loppujen lopuksi hän suoritti sen kiitettävin arvosanoin. Sittemmin hän on suorittanut useita kursseja sekä koulutuksia, muun muassa hotelli- ja ravintola-alan esimiestutkinnon. Hevonen antaa vastapainoa työnteolle Voimia työntekoon Nina Ala-Pietilä on aina ammentanut harrastuksestaan. Lapsena ja nuorena hän oli innokas ratsastaja. Nykyään hänellä on oma hevonen, joka asuu Turun Artukaisissa. – Tyttäreni ratsastaa. Minä keskityn hevosen hoitamiseen, kuljetuspuoleen ja maksamiseen. Nina toteaa hevosen olevan kallis harrastus, mutta se on hänen ja tyttärensä henkireikä. Hänen poikansa harrastaa tietokoneita. – Toinen tärkeä asia on matkustaminen. Kerran tai kaksi vuodessa käymme jossakin. Yleensä Teneriffalla. Joulut Nina pyrkii viettämään perheensä kanssa. Silloin Taimon Krouvikin on monesti suljettu, ellei joku työntekijöistä halua pitää paikkaa auki. Muut juhlapyhät Nina toteaa omalta kohdaltaan unohtaneensa. Ne ovat yrittäjän näkökulmasta kalliita työpäiviä. Niinpä Nina on aina silloin itse töissä. Osaavasta henkilökunnasta hän pitää kiinni muun muassa joustamalla työvuorojen sekä loma-aikojen suhteen. Ala-Pietilät omistavat baarikiinteistön myös Naantalin Ruonassa. Hetken Nina pyöritti kahta paikkaa yhtä aikaa, kunnes henkilökuntaan iski tautiepidemia. – Tuli tilanne, jossa yksi jos toinenkin jäi lyhyen ajan sisällä sairauslomalle ja minun olisi pitänyt olla kahdessa paikassa samaan aikaan. Silloin päätin, että toisesta paikasta pitää luopua, Nina kertoo. Niinpä Ruonan baarikiinteistö vuokrattiin toiselle yrittäjälle. Vuodet yrittäjänä ovat opettaneet Ninalle, ettei hermoilu auta. – Aiemmin kiukuttelin helposti kotona, kun oli stressiä. Nyt ajattelen, että päivä se on huomennakin ja silloin on uusi mahdollisuus laittaa asioita kuntoon. Ohjelmaa pitää olla, ja hyvää ruokaa Naantalissa asuva Nina Ala-Pietilä kertoo miettivänsä jatkuvasti sopivia ohjelmanumeroita ja kuuntelevansa asiakkaiden toiveita. Joka kuukausi Taimon Krouvissa vierailee bändi. Silloin tupa on yleensä täynnä. Myös pubivisat houkuttavat väkeä. Tulevana sunnuntaina on naistenpäivä, jota varten Nina sanoo suunnittelevansa jotain spesiaalia. Pohditaanpa yrittäjyyttä naistenpäivän näkökulmasta, onko siinä ammatissa sukupuolella väliä? – Ei minun mielestäni, Nina vastaa. Hän toteaa pärjänneensä naisyrittäjänä hienosti. Sukupuolen sijaan tärkeämpää on, että on valmis heittäytymään ja tekemään tarvittaessa töitä sata lasissa. Ravintola-alaan liittyen on puhuttu paljon seksuaalisesta häirinnästä. Nina toteaa, ettei hänen kohdalleen ole sattunut pahoja tilanteita. – Kovin herkkänahkainen ei tällaisessa työssä voi olla. Ainahan kaikenlaisia puheita kuulee. Jotkut tulevat baariin etsimään seuraa - Nina tietää, kuinka kaava etenee. – Jos seuraa ei heru, vokottelun kohteeksi joutuu baarin henkilökunta ja kotimatkalla taksikuski, hän virnistää. Ongelmaksi hän ei sitä nosta. Suurin osa asiakkaista on erittäin mukavaa porukkaa. Nina tuumaa Taimon Krouvin muuttuneen melkoisesti reilussa 20 vuodessa. Itse tila on laajentunut huomattavasti. Myös lainsäädäntö on tuonut monenmoista uutta, kuten vuonna 2006 käyttöön otetut hygieniapassit. Taimon Krouvissa laitetaan entistä enemmän ruokaa, mikä on yksi liiketoiminnan kulmakivistä. Tarjolla on pitsoja, burgereita, lihapullia ja vaihtuvia kotiruoka-annoksia.