Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Raision ja Naantalin senioriopet soppakoulussa – ”Mifua emme ole aiemmin kokeilleet”

Höyry nousee kattilasta, kun jo eläkkeellä olevat opettajat eli senioriopettajat kokkailevat kanakookoskeittoa ja myskikurpitsakeittoa paahdetuista kasviksista. Jälkiruuaksi valmistuu kauramurupiirasta ja leiväksi focacciaa. Yksi kokkipari opiskelijan kera on juuri laittanut pirteän ja herkullisen värisen myskikurpitsan uuniin paahtumaan. Toisessa kokkiparissa Rasekossa opiskeleva Julianna Puumala opastaa Marja Kouvolle ja Anneli Wirénille, miten kanakookoskeittoon puristettavan limen saa puristettua käsin viimeistä pisaraa myöden ilman siementen putoamista mukaan. – Leikkaa lime puoliksi, laita se kämmeneen leikkauspuoli ylöspäin ja purista. Näin siemenet jäävät limen sisälle, eivätkä putoa keittoon, Puumalaa vinkkaa. Lounais-Rannikon senioriopettajien kokkikurssilla opetellaan loihtimaan jotain sellaista ruokaa, jota eläkkeellä olevat opettavat eivät ole itse aiemmin kokanneet. – Myskikurpitsa on minulle ihan uusi tuttavuus. En ole koskaan maistanut sitä, sanoo raisiolainen Helena Lehtonen. TIkanmaan ja Tahvion alakouluissa työuransa opettanut Inkeri Savo myötäilee Lehtosta ja paljastaa, ettei ole koskaan edes kuullut moisesta kurpitsasta. – Mutta näyttää herkulliselta. Toivotaan, että tässä oppii käyttämään tätä kurpitsaa kotonakin, Savo sanoo. Yhteensä 10 senioriopettajaa kokeili heille uusia reseptejä ja ruoka-aineita Naantalissa Rasekon toimipisteessä keskiviikkona. Torstaina samanmoinen määrä sai lisäintoa ruokarutiineihinsa Rasekon oppilaiden auttamana. – Kasvisruoka ja gluteeniton ruokavalio on meille kyllä entuudestaan tuttua, mutta tätä mifua emme ole aiemmin kokeilleet. Näyttää ainakin ihan toimivalta, mifuwokkia kokkailleet senioriopettajat sanoivat. Vaikka laitteet erosivatkin suuresti senioriopettajien kotikoneista ja välineet olivat opetuskeittiössä hieman hukassa, neljän tunnin kurssi sujui leppoisasti opiskelijoiden ja opettajien kesken. – En ole aiemmin päässyt opettajia neuvomaan. Osa resepteistä on minullekin vähän uusia, mutta eiköhän tästä selvitä, sanoi 3. vuosikurssin kokkiopiskelija Antti Lehtonen luottavaisena. Lounais-Rannikon senioriopettajiin kuuluu noin 330 jäsentä lähinnä Naantalin ja Raision alueelta, mutta myös muista naapurikunnista. Tällä viikolla toteutettu Vireyttä ruuasta -kurssi oli valittu Suomen senioriopettajien yhdistyksen vuoden ruoka-teema mukaisesti.