Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Peruskorjatun Amandiksen yrittäjä Annika Virtanen: ”Ihanaa päästä taas ihmisten pariin”

Kahvila-ravintola Amandis avasi pääsiäisenä ovensa peruskorjauksen jäljiltä. Vuoden takaisen sukupolvenvaihdoksen myötä vetovastuuseen siirtyneelle Annika Virtaselle remontti oli raskas ja kasvattava. – Vanhat synnit paljastuivat ja remontista tuli odotettua isompi juttu. Kun talven jälkeen avasimme, oli ihanaa päästä taas ihmisten pariin. Tässä olen hyvä, Virtanen nauraa. Seitsemän kuukauden aikana koko 1800-luvun lopun ravintolarakennus purettiin käytännössä sisältä kokonaan. Keittiö- ja wc-tilat uusittiin täysin. Vaihtoon menivät myös valaistus, ilmastointi, sähköt ja pääoven paikka. Terassin korotuksen valmistuttua Amandis saa 50-paikkaisen salinsa jatkoksi 20-paikkaisen lasipaviljongin. Myös 1800-luvun alussa rakennetun boutique-hotellin huoneet ja kylpyhuoneet remontoitiin lattiasta kattoon, lukuun ottamatta museoviraston suojelemia ulkoseiniä. Uudelleen sisustetut, personoidut huoneet avataan kesäkuun alussa. – Halusimme luoda uutta ja kehittää toimintaa, mutta kuitenkin säilyttää sen hengen, jonka äidin kanssa olemme yhdessä 16 vuoden aikana luoneet. Amandis oli äidin haave, hän halusi ympäröidä itsensä kauneudella, Virtanen kertoo. Todellista perheyrittäjyyttä Vuonna 2003 perustettu kahvila-ravintola sai nimensä äiti Sirpa Ruohosen Amanda-isoäidin mukaan. Parhaillaan floristiksi opiskeleva Ruohonen toimii yhä Amandiksen ”taiteellisena johtajana”. Apukäsinä ovat Annikan 13- ja 16-vuotiaat tyttäret Ruusu ja Helmi . Kiitokset saavat myös jo monena vuonna asiakkaita palvelleet ”tehotytöt” ja keittiöpäällikkö. – Tämä oli hurja satsaus yhdeltä ihmiseltä, mutta oli pakko lähteä tosissaan tai ei ollenkaan. En koe olevani yksin, kun ryhmä ympärilläni on niin hyvä, Virtanen toteaa. Samassa hötäkässä uudistui ruokalistakin. ”Maailman parhaimpien vohveleiden” rinnalle nousi suomalaisia klassikoita vuosikymmenten varrelta, kesäkeitosta lihamurekkeeseen. Virtanen kuvaa annoksia rennoiksi, nopeiksi ja kohtuuhintaisiksi sekä niiden raaka-aineita puhtaiksi ja paikallisiksi. Jokaisen takana on tarina. – Murekkeessa on velkualaisen Kurjen Gallowayn naudan jauhelihaa. Tattikastikkeen sienet ja puolukkahillon puolukat ovat anopin ja appiukon poimimia. Todellista perheyrittäjyyttä, Annika hymyilee.