Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Mieluiten keittoa tai pataruokaa, mutta kärsivällinen kokki pyöräyttää Trangialla jopa täytekakun

Metsähallitus kehottaa koronaepidemian vuoksi välttämään suosituimpia retkikohteita, joiden makkaranpaistopaikoilla syntyy kauniina kevätpäivinä ruuhkaa. Monilla perheillä on kaappiensa kätköissä ratkaisu ongelmaan, se on Trangia tai muu vastaava retkikeitin, jonka turvin voi lähteä kokkaamaan melkeinpä minne huvittaa. – Mieluiten asetan Trangian palamattomalle alustalle, kuten kalliolle, vaikka tämä hyvin turvallinen onkin, Jussi Salonen , 52, opettaa. Hän jos kuka tietää, kuinka Trangiaa tulee käyttää. Mies on harrastanut partiota vuodesta 1976 lähtien. Sittemmin hän on huolehtinut suurleirien muonittamisesta ja hoitanut ruoka-asioita myös Jokikylän Poikien veneellä. Omilla retkillään Salonen käyttää mieluiten kaasutoimista keitintä, mutta myös Trangia on hänen mielestään oivallinen laite. Se on edullinen, kestävä ja helppokäyttöinen. Ensimmäiset Trangia-tuotemerkillä varustetut retkikeittimet valmistettiin Ruotsissa 1925. Vuosien saatossa mallisto on kehittynyt ja kasvanut. – Varaosia saa helposti. Se on hyvä, sillä etenkin näitä hukkuu tämän tästä, Salonen sanoo ja napsuttaa käsissään retkikeittimen pihtimäistä kahvaa. Juju piilee nesteessä Trangia on mitoitettu pienen telttakunnan tarpeisiin. Ruokaa ei siis voi laittaa kerralla kovin paljon. Salonen kehottaa suosimaan ravitsevia raaka-aineita. – Kaikkein helpoimpia ovat niin sanotut pussipata-ainekset. Niiden joukkoon voi pilkkoa jo kotona vaikka nakkeja tai muuta lihaa, Salonen selittää. Hänen oma suosikkinsa retkikeitinruuista on poronkäristys. Kokematonkin retkikokki onnistuu tarjoamaan kelpo makunautinnon, kun kokkailee runsaasti nestettä sisältäviä pataruokia. Niitä on vaikea polttaa pohjaan. Mikäli retki on kevyempi, Salonen kannustaa kokeilemaan keittoja. Rannikkoseudun Trangia-retkellä hän keitti hernekeittoa, joka kaadettiin pussista kattilaan, sekoitettiin ja sillä hyvä. Toinen vaihtoehto olisi ollut lämmittää hernekeitto vesihauteessa, mikä olisi säästänyt tiskiä. Täytekakku vaatii pitkää pinnaa – Halutessaan Trangialla voi valmistaa ihan mitä vain, Salonen virnistää. Kikkailemaan ei kannata ryhtyä, jos vatsa vähääkään kurnii. Esimerkiksi täytekakun pohjan paistaminen Trangialla kestää 45-60 minuuttia. Netistä löytyy tähän ohjeita. Niistä useimmissa hyödynnetään keittimen molempia kattiloita. Suuremman kattilan pohjalle kaadetaan ohuelti hiekkaa tai pieniä kiviä. Pienempi kattila vuorataan leivinpaperilla, johon kaadetaan itse taikina. Se asetetaan kivillä varustetun kattilan päälle ja sitten vain koko komeus liekinrajoittimella varustetun polttimen päälle ja odottamaan. Keittimen paistinpannua käytetään kantena estämään lämmön karkaaminen. Salosen mukaan täytekakun valmistaminen on tyypillinen tehtävä partiotaitokisoissa. – Pohja palaa helposti tai se jää raa'aksi, joten siten saadaan eroa tuloksiin. Samoin tein Salosen kasvoille syttyy vekkuli hymy. Hän muistaa, kuinka muuan Jokikylän Poikien edustaja sai tehtäväkseen hankkia täytekakkurastille Piltti-purkin. – Järjestäjät tarkoittivat tietysti marjasosetta, mutta tämä osti tillilihaa. Tuomaristo totesi kakun maun muista poikkeavaksi, Salonen nauraa. Jos haluaa tehdä täytekakun luonnon helmassa, Salonen ottaisi mukaan valmiin kakkupohjan, kermavaahtoa ja hilloa. Niillä kakku syntyy nopeasti ja se on takuulla maukas. Letut maistuvat luonnossa mitä parhaimmilta, onnistuvatko ne Trangialla? Salonen kurtistaa kulmiansa. – Teoriassa kyllä, mutta Trangian kulmikas paistinpannu on hankala käyttää. Se tekee letun kääntämisestä vaikeaa. Lettuja voi tehdä Trangialla, mutta silloin ottaisin mukaan kunnollisen retkipaistinpannun. Polttonesteen maku pilaa ruuan Kokeneen Trangia-kokin tunnistaa siitä, että hän kantaa polttonestepullon ja ehkä myös spriipolttimen omassa muovipussissaan erillään ruuista. Mikäli pullo tai poltin sattuu vuotamaan, pienikin luraus denaturoitua alkoholia pilaa ruuan maun. Turvallisuuden kannalta kaikkein merkittävin asia on polttoaineen lisääminen polttimeen. Vaikka ruuanlaitto olisi kesken, polttoainetta ei saa lisätä ennen kuin liekki on sammunut ja poltin jäähtynyt. Hätäilevä voi sytyttää tulipalon ja saada palovammoja. Ruuanlaitto Trangialla on melko sotkuista puuhaa, sillä polttonesteinä käytettävät Sinol ja Marinol nokeavat runsaasti. Mustumista voi torjua voitelemalla kattiloiden pohjat tiskiaineella tai palasaippualla. Pesuaine kerää noen. Näin kattila on helppo huuhtoa puhtaaksi. Tiskikoneella Salonen ei suosittele Trangiaa pestävän. Konetiskiaineiden lipeä syövyttää alumiiniosat ja tekee niistä nopeasti harmaita.