Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjä on aamu-uninen, mutta siltikin munkinpaisto alkaa Jennin Tuvalla arkisin kello 5

Heräämiset ovat yrittäjä Jenni Kähärälle toisinaan vaikeita, mutta ei auta. Aamuvuoro alkaa Petäsmäen kulmalla sijaitsevassa grilli-kahvilassa kello 5 ja ensimmäiset asiakkaat tulevat 5.30. He haluavat tuoreita sämpylöitä, munkkeja ja kahvia. – Vaikka työpaikalle saapuminen koettelee joskus voimia, vakioasiakkaiden saapuessa sitä itsekin piristyy, Jenni sanoo. Asiakkaat ovat tuttuja toisillensa ja työntekijöille, mikä poikii välitöntä jutustelua. Siitä syntyy Jennin Tuvan sielukkuus. Suuri osa asiakaskunnasta on konstailemattomia työmiehiä ja -naisia. Heidän reippaalla äänellä lausumansa kiitos tuntuu olevan yrittäjälle iso juttu. Se kertoo, että ruoka oli hyvää. Perinteisten grilliherkkujen lisäksi Jennin Tuvalla on arkisin tarjolla kotiruokalounas. Sitäkin ryhdytään valmistelemaan jo aamutuimaan, etenkin kun listalla on hauduttamista vaativia liharuokia. Äidin ja isoäidin opein Petäsmäkeläisellä grilli-kahvilalla on pitkät juuret. Sen perusti Pirkko Saarinen . Hänen mukaansa paikka nimettiin Pirkon Tuvaksi. Grilli-kahvilan nykyinen rakennus valmistui 1989. Sitä ennen Pirkko Saarinen hoiti pienempää kioskia Raision Sementtivalimon tuntumassa. Jenni Kähärä tuli Pirkon Tuvalle töihin vuonna 2009. Hän ryhtyi paikan yrittäjäksi 2012. Ensimmäinen vuosi kului vuokralaisena. 2013 Jenni osti grilli-kahvilan omakseen. Nimen hän rohkeni muuttaa Jennin Tuvaksi parisen vuotta sitten. – Tietty porukka tulee varmasti puhumaan tästä Pirkon Tupana ikuisesti, vaikka kuinka yritän opettaa heille uutta nimeä, Jenni naurahtaa. Grillin pyörittäminen oli hänelle ainakin jollakin lailla tuttua jo ennestään. 18-kesäisenä hän työskenteli isoäitinsä apuna Maskun Rivieran grilli-kioskissa. – Äitini Liisa Lähteenmäki oli Jennin Tuvan alkutaipaleella minulle suureksi avuksi. Tietysti hänkin oli ollut töissä Rivieran grilli-kioskissa ja pystyi antamaan sen perusteella hyviä niksejä, Jenni kertoo. Yrittäjä tunnustautuu ennen muuta tekijäihmiseksi. Kymppiluokalla hän mietti tulevaisuuttaan, korotti arvosanoja ja päätyi lähtemään lukioon. Siellä Jenni opiskeli 10 viikkoa, kunnes veri veti työelämään. Töitä on riittänyt ahkeralle naiselle. Haastattelua tehdään Jennin Tuvan terassilla, jonka kalusteet Jenni on tehnyt lähipiirinsä kanssa itse. – Se oli kauhea homma. Ehkä ensi kerralla ostan ne valmiina, hän huokaa. Ennen kaikkea yrittäjän pitää huolehtia itsestään Ryhdyttyään yrittäjäksi Jenni Kähärä pyrki tekemään mahdollisimman paljon töitä. Kohta hän huomasi, ettei uupuminen palvele ketään - ei perhettä eikä etenkään yritystä. Hän evästää muitakin pysähtymään viimeistään siinä kohdassa, kun kaikki ärsyttää päivästä toiseen ja hermoa kiristää. – Opettelin pitämään lomia. Opin myös sen, ettei kaikkea voi mitata rahassa, eikä työ voi olla kaikki kaikessa, Jenni sanoo. Yrittäjä tuumaa olevansa siinä mielessä onnekas, että hänellä on osaavat työntekijät. Heidän varaansa voi huoletta laskea työnteon esimerkiksi loma-aikoina. Joulun tuntumassa Jenni aikoo matkustaa Espanjaan kuuluvalle Teneriffalle. – Espanja on minun suosikkini ehkä siksi, että kaikki tuntuu olevan siellä kovin erilaista kuin meillä Suomessa. Työnteko etelän lämmössä on käynyt yrittäjällä mielessä, mutta hän arvelee todellisuuden olevan Espanjassa ehkä vieläkin työntäyteisempi kuin Suomessa. – Siellä ei taitaisi olla muuta elämää töiden ohella juuri lainkaan. Ei ainakaan sen perusteella, kun katselee ravintoloissa aamusta iltaan ahertavia ihmisiä. Tavoitteena on porskuttaa tasaisesti eteenpäin Grilli-kahvilan yrittäjäksi Jenni Kähärä ryhtyi aikana, joka tuntuu jälkeenpäin hyvinkin arveluttavalta. Tuolloin nimittäin rakennettiin Raision ABC-asemaa, jonka ennustettiin vievän asiakkaat lukuisilta Kustavintien grilleiltä. Niin ei kuitenkaan käynyt, ei ainakaan Pirkon Tuvan ja sittemmin Jennin Tuvan kohdalla. Jenni tuumii syyn olevan siinä, että osa asiakkaista haluaa suosia pieniä yrittäjävetoisia paikkoja. Rekka-autoillekin kyllin avaralla piha-alueella voi myös olla vaikutusta asiaan. Suuren auton hytistä on lyhyt kävelymatka lihapatojen äärelle. Tavoitteenaan Jennillä on pitää asiakkaat tulevaisuudessakin tyytyväisinä. Lisäksi itse grilli-kahvilan rakennuksessa riittää laitettavaa. Jenni remontoi joka vuosi jotakin, jotta paikka pysyy kunnossa. Entäpä yrittäjän suosikki grilliherkuista, löytyykö se oman talon listalta? Jenni toteaa, että ruuanvalmistuksen lomassa iskee välillä grilliruuan himo. Aluksi sitä oli vaikea vastustaa, mutta sittemmin hän on opetellut sanomaan itselleen ei. Absolutisti hän ei suinkaan ole. – Toisinaan teen itselleni pekonihampurilaisen, toisaalta juustohampurilainen on tosi hyvä ja välillä pienet makkaraperunat, Jenni puntaroi suosikkejaan. Yrittäjien päivää vietetään torstaina 5.9.2019.