Jäikö marjasaalis pieneksi? Nämä leivonnaiset onnistuvat siitä huolimatta - Elämänmeno - Rannikkoseutu

Jäikö marjasaalis pieneksi? Nämä leivonnaiset onnistuvat siitä huolimatta – Kuningatar­kakku on täydellistä jäätelön kanssa

Mustikan ja vadelman mehukkaan makeaa yhdistelmää ei suotta kutsuta kuningattareksi.

Loppukesän upein kakku päällystetään marjoilla.

8.8. 6:00

Marjat tuovat leivonnaisiin mehevyyttä ja tietenkin makua. Marjasesongin ihanin makuyhdistelmä syntyy mustikasta ja vadelmasta. Tätä mehukkaan makeaa yhdistelmää ei suotta kutsuta kuningattareksi.

Mikäli kuuma kesä on kutistanut marjasadon, voi näihin leivonnaisiin käyttää pakastemarjojakin. Skonsseihin ja mantelikakkuun pakastemarjat kannattaa pyöräyttää ripauksessa perunajauhoja, joka sitoo marjojen kosteutta. Täytekakkuun pakastemarjat sopivat sulatettuina ja valutettuina.

Marjaisat skonssit

Skonssit tarjoillaan yleensä hillon ja kerman kanssa. Näissä skonsseissa hillon makeus ja marjat on kätketty taikinaan ja tarjoiluun tarvitset yksinkertaisimmillaan vain vaahdotettua ranskankermaa tai kermaa. Vaahdon voit halutessasi makeuttaa ripauksella sokeria.

Mustikat ja vadelmat tekevät skonsseista meheviä.

Nopea kuningatarkakku

Mehevä mantelikuningatarkakku muistuttaa marjapiirasta. Se on nopea valmistaa ja säilyy mehukkaana jääkaapissa useamman päivän. Lämpimänä se maistuu esimerkiksi jäätelön seurana.

Mantelikuningatarkakku maistuu lämpimänä vaikka vaniljajäätelön kanssa.

Marjoin koristeltu täytekakku

Kuninkaallisen marjakoristelun saanut täytekakku vaatii hivenen näpertelyä, mutta on vaivansa arvoinen. Ja ainahan voi oikoa ja kuorruttaa kakun kermavaahdolla voikreemin ja marjapinnan sijaan.

Marjat pysyvät kakun pinnassa voikreemin avulla.

Tärkeää kakkupohjan valmistamisessa on se, että maltat vatkata huoneenlämpöiset munat sokerin kanssa oikein jämäkäksi vaahdoksi ja tämän jälkeen käsitellä taikinaa varovasti.

Oheinen resepti on desimittoina, mutta isoäidin lasitekniikka toimii sekin: Riko ensiksi munat yhteen lasiin, lisää toiseen lasiin munien verran sokeria ja kolmanteen jauhoja siten, että pohjalle tulee 1/3 perunajauhoja ja päälle lopuksi vehnäjauhoja, näitäkin yhteensä kananmunien verran. Leivinjauhetta ei kakkupohjassa välttämättä tarvita, jos muna-sokerivaahto on jämäkkää, mutta pieni määrä tukee pohjan kohoamista.

Kakkupohja kannattaa paistaa tasalämmöllä, ilman kiertoilmatoimintoa. Kakkupohja on helpointa leikata, kun se on saanut jäähtyä kunnolla. Jääkaappikylmä pohja leikkautuu parhaiten.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos