Tässä ovat Suomen yleisimmät tuholaiset ja näistä merkeistä ne tunnistaa – yksi uusi, sitkeä laji on yleistynyt huimasti viime vuoden aikana

Torjuntafirma Anticimexin työntekijä Ville Periaho kertoo, mitkä ovat Suomen yleisimmät tuholaiset. Jotkut jättävät jälkeensä merkkejä tai päästävät ääniä, mutta toisten läsnäolon voi havaita vain omilla silmillä.

Läjä lutikoita ja niiden ulostetta. Kuvassa vasemmalla on nymfejä eli keskenkasvuisia luteita. Kannattaa muistaa, että oikeasti sekä nymfejä että pikkuruisia ulostepisteitä voi olla jopa vaikea erottaa paljain silmin.

23.3. 17:01

Epäiletkö, että kotonasi on tuholaisia? Onko patjassasi tai lakanoissasi pieniä mustia pisteitä? Ilmestyykö ihollesi paukamia, vaikka on talvi?

Torjuntafirma Anticimexin Ville Periaho kertoo, mistä tietää, että kotona asustelee jotakin ylimääräistä. Hän muistuttaa, että aina kun herää epäilys tuholaisesta, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. ”Jos saa esimerkiksi hyönteisen kiinni purkkiin, siitä voi lähettää meille kuvan tai tuoda näytille”, Periaho toteaa.

Jyrsijät

Kuuluuko rakenteissa rapinaa? Onko kodin rakenteita järsitty tai roskapusseja revitty? Talvisaikaan lumessa voi olla jälkiä. Nämä kaikki ovat jyrsijöiden merkkejä. Rotat ja hiiret kuuluvat ylivoimaisesti yleisimpiin tuhoeläimiin. Rotat tykkäävät kaivaa maata ja saattavat tehdä pesäkoloja.

Rotan ulostetta ja kodin rakenteisiin järsitty kolo.

Rotta keittiössä. Rotat voivat saastuttaa elintarvikkeita, levittää tarttuvia tauteja ja tuhota rakenteita. Tampereen kaupunki kehottaa nettisivuillaan ennaltaehkäisemään rottia. Yleensä niiden läsnäolo liittyy jätehuollon ongelmiin tai helpon ravinnon saamiseen, talvisaikaan esimerkiksi lintujen ruokintaan.

Sokeritoukat ja paperitoukat

Viime vuoden aikana Suomessa on yleistynyt hurjasti laji nimeltä paperitoukka. Vuonna 2019 kyseisellä lajilla ei ollut vielä edes suomenkielistä nimeä. Siihen aikaan sitä kutsuttiin englanniksi, long tail silver fish.

Paperitoukka on hyvin samankaltainen kuin sokeritoukka. ”Maallikon voi olla jopa vaikea erottaa näitä kahta lajia toisistaan. Se on vahvasti yleistyvä laji, joka on erityisen elinvoimainen ja sitkeä. Nykyään niitä alkaa olla paljon.”

Visuaaliset havainnot ovat yleisiä, kun menee esimerkiksi illalla kylpyhuoneeseen ja napsauttaa valot päälle. ”Jos lattialla vilahtaa jotakin, se on yleensä sokeritoukka. Paperitoukka puolestaan viihtyy myös kuivemmissa olosuhteissa. Molemmat ovat valonarkoja ja liikkuvat pimeässä.”

Tässä kuva paperitoukasta, joka muistuttaa hyvin pitkälti toveriaan sokeritoukkaa. Englanniksi laji on long tail silver fish, siitä hopeinen sävy. Laji yleistyy vauhdilla, ja Ville Periahon mukaan joillakin alueilla on jopa enemmän paperitoukka- kuin sokeritoukkaongelmia.

Lutikka eli seinälude

Lutikoita löytyy sängystä tai sängyn välittömästä läheisyydestä. Ihmiseen alkaa ilmestyä paukamia. Jotkut reagoivat puremiin vahvemmin kuin toiset. Purema ei kirpaise, sillä lude ruiskuttaa puuduttavaa ainetta iholle ennen kuin imee verta.

"Jos lakanoissa, patjassa tai sängyn saumoissa rupeaa näkymään ulostetahroja, se antaa osviittaa. Kun lutikka kuoriutuu munasta, siitä tulee nymfi. Se luo nahkansa monta kertaa ennen täysikasvuisuuden saavuttamista. Elävien luteiden lisäksi saatat löytää tyhjiä kuoria.”

Luteet liikkuvat öisin, joten päivisin niitä voi olla vaikea havaita.

Kuvassa on lutikoita, niiden ulostetta ja tyhjiä kuoria. Kuvat hämäävät hieman. Ville Periaho kertoo, että maallikon voi olla jopa vaikea erottaa luteiden nymfejä. ”Se vaatii harjaantunutta silmää. Juuri kuoriutunut nymfi on todella pieni ja vaalea, ellei se ole juuri syönyt.”

Kuvassa on täysikasvuisia lutikoita ja niiden ulostetta sekä munia. Luteet pesiytyvät mielellään sängyn ja patjan saumoihin. Lutikka mahtuu yllättävän pieneen paikkaan, joten tutki huolella ja taskulampun kanssa. Käännä pienimmätkin saumat ympäri ja kurkkaa joka koloon.

Turkiskuoriaiset

Turkiskuoriaisia näkyy yleensä toukkavaiheessa. Toukkia tai toukan luomia nahkoja saattaa löytyä esimerkiksi siivouksen yhteydessä. Jos vähän siirtää uunia, villakoirien joukosta saattaa löytyä suuriakin määriä tyhjiä toukan nahkoja.

”Tekstiileihin voi alkaa myös tulla reikiä. Katso, onko reikä sellainen, että toukka olisi voinut syödä sen. Onko se pieni ja symmetrinen vai repaleinen tai viiltomainen, mahdollisesti pesukoneessa revennyt?”

Täysikasvuisia turkiskuoriaisia voi löytyä ympäri asuntoa, mutta vaatekomerot ja vanhat tekstiilit ovat yleisimpiä paikkoja.

Kuvassa piirrettynä, miltä näyttää täysikokoinen turkiskuoriainen.

Elintarviketuholaiset

Näihin kuuluvat esimerkiksi riisihäröt ja koisat. Ne viihtyvät keittiön kuiva-ainepusseissa tai keittiön alueella. ”Keittiön pöydällä saattaa kipittää hyönteisiä. Saastuneet kuiva-aineet pitää hävittää, ja tämän jälkeen elintarvikkeet kannattaa laittaa suoraan pusseihin tai kannellisiin rasioihin. Joskus tämä riittää, mutta joskus tarvitaan torjuntaa.”

Ylöjärvellä myslipussista löytyi keittiökoisa eli intianjauhokoisa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos