Yksi muutos lehti­haastatteluissa paljasti tutkija Anu Sirenille, että iäkkäät ovat nyt yhä näkyvämmin esillä – Hänen mielestään 73 vuoden eläkeikä ei kuulosta lainkaan kamalalta

Iäkkäät ihmiset ovat voimavara perheille ja yhteiskunnalle, sanoo Tampereen yliopiston gerontologian professori Anu Siren. Hän pitää yksisilmäisenä näkemystä, jonka mukaan iäkkäiden määrän voimakas kasvu olisi katastrofi kansantaloudelle. ”Iäkkäät ovat myös kuluttajia, jotka pitävät taloutta kasassa.” Työpaikoilla kannattaa alkaa varautua siihen, että joukossa on pian yhä vanhempia ammattilaisia.

Anu Siren aloitti Tampereen yliopiston gerontologian professorina keväällä 2021. Vuodet 2005–2021 hän työskenteli Tanskassa, viimeksi vanhempana tutkijana Kööpenhaminassa Det Nationale Forsknings- og Analyscenter for Velfærdissa.

27.8.2022 14:00

Suomessa iäkkäiden määrä väestössä kasvaa koko ajan. Tämä ei johdu pelkästään syntyvyyden vähentymisestä vaan myös keskimääräisen elinikämme voimakkaasta pidentymisestä.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa iäkkäiden määrän kasvu nähdään usein ongelmana, jopa katastrofina, varsinkin kansantalouden kannalta. Kun töissä olevien määrä suhteessa eläkkeellä olevien määrään laskee, verokertymän pelätään jäävän liian pieneksi kustantamaan kaikkia hyvinvointivaltion palveluita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos