Jotkut migreenipotilaat jopa salaavat oireensa työpaikalla: ”Sairaana töissä sinnittely voi johtaa migreenin kroonistumiseen”

”Tuki voi pidentää työuraa vuosilla”, sanoo Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta.

Migreenin oireet ovat hyvin moninaiset ja moni kärsii migreenistä tietämättään.

18.9. 6:00

Mikä on tällä hetkellä suurin migreeniin liittyvä harhaluulo, Suomen Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta ?

”Migreeniä pidetään päänsärkynä. Ei ymmärretä, että se on hyvin kokonaisvaltainen, neurologinen sairaus, joka vaikuttaa laaja-alaisesti sairastavan työ- ja toimintakykyyn. Luullaan, että migreeniin liittyy aina sahalaitoja ja niin sanottu aura tai että kohtaus kestää vain muutaman tunnin.”

Ymmärretäänkö migreenipotilaita riittävän hyvin työpaikoilla?

”Ei ymmärretä. Migreenin kanssa elävät kohtaavat paljon vähättelyä ja joutuvat jopa salaamaan oireitaan. Migreenin alihoitaminen ja sairaana töissä sinnittely voi johtaa migreenin kroonistumiseen ja sairauspoissaolojen lisääntymiseen. Toisaalta on hyviäkin esimerkkejä. Joillakin työpaikoilla osataan tehdä joustoja ja järjestelyjä. On molemminpuolinen etu, kun sairauspäiviä ei kerry niin paljon kuin aiemmin.”

Mitä pitää tehdä, jotta asiat lähtevät menemään työpaikoilla parempaan suuntaan?

”Työpaikoille tarvitaan lisää tietoa migreenistä sairautena, migreenin vaikutuksista sairastavan työkykyyn ja työkyvyn tukemisen keinoja. Työnantajan varhainen tuki voi pidentää migreeniä sairastavan työuraa jopa useilla vuosilla. Tärkeintä on avoin keskusteluilmapiiri, jossa sairastava voi itse kertoa siitä, miten migreeni työkykyyn vaikuttaa ja mistä joustoista tai mukautuksista olisi hänelle hyötyä.”

Millä keinolla voidaan normalisoida migreenin ja mielenterveyden häiriöiden välinen yhteys?

”Yhteys on tärkeä tiedostaa. Hoitotahon tulisi aina kysyä varsinkin kroonista migreeniä sairastavalta myös mielialasta ja mielenterveyden oireista. Migreeniä ja mielenterveyttä pitää hoitaa sekä yhdessä että erikseen moniammatillisen tiimin avulla. Molempien osa-alueiden hoito palvelee toistaan. Mitä avoimemmin asioista puhutaan, sitä paremmin saadaan stigmaa vähennettyä.”

Onko migreenin hoitoon tulossa lähivuosina uusia lääkkeitä tai muita hoitoja?

”Uusia lääkkeitä tutkitaan ja kehitetään koko ajan. Seuraavaksi tulossa on tablettimuotoinen, biologinen estolääke. Biologisia lääkkeitä tutkitaan tällä hetkellä myös suomalaislapsilla ja -nuorilla, ja tulokset ovat lupaavia.”

Mikä on tärkein viestisi lukijoille näin migreeniviikolla?

”Migreenin oireet ovat hyvin moninaiset ja moni kärsii migreenistä tietämättään. Migreeni on vakavasti otettava neurologinen sairaus, jota kannattaa hoitaa hyvin sekä yksilön näkökulmasta että laajemmin yhteiskunnan ja kansantalouden näkökulmasta. Noin joka viides suomalainen sairastaa migreeniä. Yksin tämän sairauden kanssa ei kannata jäädä. Meiltä Migreeniyhdistyksestä löytyy sekä ammatillista- että vertaistukea.”

Mikä?

Migreeniviikko

Teemaviikkoa vietetään 12.–18.9.

Migreeniyhdistys kampanjoi poistaakseen stigmaa migreenin ja siihen liittyvien mielenterveyden ongelmien ympäriltä. Erityisesti kroonista migreeniä sairastavilla on muita suurempi riski sairastua mielenterveyden häiriöihin.

Tutkimusten mukaan migreenillä ja mielenterveyden häiriöillä näyttää olevan samanlainen neurobiologinen tausta. Lisäksi mielenterveyden ongelmien yleisyyttä selittää migreenin lamaannuttava vaikutus sairastavan toimintakykyyn.

Jokainen migreeniä sairastava ei kuitenkaan automaattisesti sairastu mielenterveyden häiriöön.

Lähde: Migreeniyhdistys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos