Kannattaako imurointi tai pyykin­pesu siirtää pois sähkön ruuhka­tunneilta? Laskuri näyttää eron

Laskuri auttaa hahmottamaan, kuinka paljon voi säästää siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä pois sähkönkulutuksen kalleimmilta ruuhkatunneilta.

Paljon sähköä kuluttavien laitteiden käytön ajoittaminen pois kalleimmilta tunneilta voi tuoda merkittävää säästöä sähkölaskuun.

14.11. 10:21

Energiavirasto on kehottanut kaikkia suomalaiskoteja siirtämään sähkön kulutusta arkisin pois sähkönkäytön ruuhkaisimmilta tunneilta, eli kello 8–10 ja 16–20. Näin tuetaan sähkön riittävyyttä tulevana talvena ja pyritään välttämään sähkönjakelun keskeytyksiä.

Koska pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, pörssisähkö­talouksissa sähköenergia on tavallisesti kalleinta juuri aamun ja illan ”ruuhkatunteina”. Vastaavasti yöllä se on halvinta.

Jos omaa sähkönkäyttöään haluaa ajoittaa ennakoiden, tulevien tuntien sähkön spot-hintoja voi seurata esimerkiksi Fingridin sovelluksesta tai HS:n sähkönhintagrafiikasta.

Suurimmalla osalla suomalaisista on yhä kiinteähintainen sähkösopimus, jolloin sähkönkäytön ajoittamisella ei ole oman laskun kannalta merkitystä.

Tällä hetkellä pörssisähkön suosio on kuitenkin nopeassa kasvussa, koska muut sopimustyypit ovat huomattavan kalliita. Monet sähköyhtiöt eivät edes tarjoa muuta kuin pörssisähköä uusille asiakkaille.

Jos pörssisähköä käyttävä ei halua kytätä päivittäin kellon kanssa sähkön hintakehitystä, tiettyjen laitteiden käytön ajoittaminen systemaattisesti esimerkiksi yöhön voi olla kannattavaa.

alla oleva laskuri auttaa hahmottamaan, kuinka paljon voi säästää siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä pois sähkönkulutuksen kalleimmilta tunneilta. Laskurin oletuksena on sähköenergian keskimääräinen hinta eri ajankohtina lokakuussa.

Kalleimmat ruuhkatunnit lokakuussa olivat kello 8–11 ja 17–20, jolloin sähköenergian hinta veroineen oli keskimäärin 19,12 senttiä kilowattitunnilta. Päiväsaikaan kello 11–17 sähköenergia maksoi lokakuussa keskimäärin 16,41 senttiä kilowattitunnilta. Yön halvimpina tunteina kello 23–05 sähköenergia maksoi keskimäärin 7,09 senttiä kilowattitunnilta.

Laskurin pörssisähkön keskiarvohinnoissa ovat mukana sekä arkipäivät että viikonloput. Siirtohintaa tai sähköyhtiön perimää kuukausimaksua ei ole huomioitu.

Laskuri osoittaa, että esimerkiksi imuroinnin tai edes uuninkäytön ajoittamisella on vaikea saada merkittäviä säästöjä.

Sen sijaan saunomisen ja etenkin sähköauton latauksen ajankohdalla on jo enemmän merkitystä. Myös paljon pyykkäävä ja mahdollisesti vielä kuivuria käyttävä kotitalous voi saada tuntuviakin säästöjä ajoittamalla pyykinpesuaan.

Lokakuussa pörssisähkö oli verrattain edullista. On todennäköistä, että kylminä talvikuukausina hinta kallistuu. Silloin paljon kuluttavien laitteiden käytön ajoittamisella voi saada suuremmat säästöt.

Isossa kuvassa kyse on eräänlaisista talkoista: jos sähkönkulutuksen piikkejä saadaan tasoitettua, sähköä riittää varmemmin myös kylminä talvipäivinä läpi vuorokauden. Samalla sillä on myös sähkön hintatasoon laskeva vaikutus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos