Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on saanut helmikuun alkuun mennessä jo yli 11 000 kompostointi-ilmoitusta varsinaissuomalaisilta biojätteen kompostoijilta. Jätelaki määrää, että jokaisen Suomen alueellisen jätehuoltoviranomaisen on vuoden 2023 alusta lähtien pidettävä rekisteriä alueensa kompostoreista. Kompostointi-ilmoitus pitää tehdä, jos kiinteistöllä on kompostori biojätteille.
”Siihen nähden, että asiasta tiedotettiin marraskuussa 2022, olemme ilmoitusmäärään tyytyväisiä. Toivomme kuitenkin lisää ilmoituksia vielä pikapuoliin, jotta saamme täydennettyä rekisteriä. Koko toimialueella on kaiken kaikkiaan yli 100 000 pientaloa, joten kompostointipotentiaalia maakunnasta kyllä löytyy”, jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen Turun kaupungilta sanoo tiedotteessa.
Kompostoinnin ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia niitä vakituisia ja vapaa-ajan kiinteistöjä, jotka käyttävät kompostoria biojätteen lajittelua varten. Biojätteen lajittelu ei tällä hetkellä ole pakollista pienkiinteistöillä edes taajamissa, joten kompostoria tai biojäteastiaakaan ei tarvitse olla. Monelta kompostori kuitenkin löytyy pihasta, sillä kompostointi on oiva tapa pitää biojätteen ravinteet kierrossa omalla kotipihalla. Kompostoimalla säästää myös polttokelpoisen jätteen jäteastian tyhjennysmaksuissa.
Kaikki kompostorit pitää ilmoittaa rekisteriin, olivat ne sitten kaupunkitaajamassa, haja-asutusalueella tai oman mökin pihassa. Omakotiasujat ja mökkiläiset ilmoittavat omasta kompostoinnistaan.
Naapurikiinteistöjen yhteisestä kompostoinnista tehdään vain yksi ilmoitus, jossa esitetään tiedot jokaisesta kompostoria käyttävästä kiinteistöstä. Samoin kaikkien taloyhtiön osakkaiden yhteisessä käytössä olevasta kompostorista tehdään vain yksi kompostointi-ilmoitus koko taloyhtiötä koskien.
Kompostoinnista ilmoittaminen onnistuu helposti Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) sähköisessä asiointipalvelussa, josta tiedot siirtyvät viranomaisen eli Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan rekisteriin. Sähköiseen asiointipalveluun pääsee sujuvimmin LSJH:n etusivun ylälaidasta osoitteessa www.lsjh.fi. Ohjeet kirjautumiseen löytyvät asiointipalvelun etusivulta.
Ilmoituksen voi tehdä myös paperilomakkeella, joka on toimitettava jätehuoltoviranomaiselle postitse tai sähköpostin liitteenä.
Kompostointitietoja käytetään hyväksi kierrätysastelaskennassa sekä biojätteen erilliskeräysverkoston suunnittelussa.
Kompostointitietoja käytetään selvittämään sitä, mille kiinteistöille ei tarvita tulevaisuudessa biojätteen erilliskeräysastiaa, kun biojätteen lajittelu laajenee yli 10 000 asukkaan taajamien pienkiinteistöihin vuonna 2024.
Lue lisää kompostoinnista ja kompostointi-ilmoituksen tekemisestä: www.turku.fi/kompostointi
Fakta
Miten toimin?
Jos olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen ennen 1.7.2022, ole hyvä ja tee uusi kompostointi-ilmoitus mahdollisimman pian Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle. Ilmoituksen teet helpoiten Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) sähköisessä asioinnissa.
Kompostoiminen on tällä hetkellä vapaaehtoista, joten kiirettä kompostorin hankkimiseen ei ole. Kun hankit kompostorin, ilmoitathan kompostorisi kompostointirekisteriin viimeistään kahden kuukauden kuluttua kompostorin hankkimisesta.
Vaikka olisit sopinut roska-astiasi tyhjennyksestä minkä tahansa jätteenkuljetusyrityksen kanssa, olet Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pöytyän, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon, Turun tai Uudenkaupungin asukkaana tai mökkiläisenä automaattisesti LSJH:n asiakas ja maksat LSJH:lle jätehuollon perusmaksua. Tästä kerran vuodessa tulevasta laskusta löydät asiakasnumerosi. Jos sinulla ei enää ole tallessa laskua, saat asiakasnumeron LSJH:n asiakaspalvelusta, esimerkiksi chatin kautta.