Raision kirjastotalolla keskustellaan avaruudesta ja satelliiteista

Tapahtuma kuuluu Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -hankkeeseen.

6.3. 13:49

Raision kirjastotalon Avaruus ja satelliitit -tapahtumassa Suomen Akatemian Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön tutkijoiden keskustelevat avaruudesta ja satelliiteista professori Rami Vainion johdolla.

Vuosikymmeniä jatkunut avaruuden valloitus on johtanut tilanteeseen, jossa Maata ympäröiville kiertoradoille on kertynyt vaarallisen paljon tavaraa. Turun yliopiston tutkijat ovat takaamassa Maan lähiavaruuden kestävää kehitystä avaruutta tutkivan satelliittiohjelman avulla.

Tärkein yksittäinen syy satelliittien vikaantumiselle kiertoradalla on avaruuden hiukkassäteily, joka voi rikkoa satelliittien elektroniikkaa. Huippuyksikkö lähettää lähivuosina yhteensä kolme satelliittia Maata kiertävälle radalle. Niihin asennettavat, turkulaisten suunnittelemat ja rakentamat säteilynilmaisinlaitteistot keräävät Maata ympäröivistä säteilyvyöhykkeistä tietoja, joiden avulla yritetään rakentaa entistä kestävämpiä satelliitteja.

Satelliiteissa testataan myös Ilmatieteen laitoksen kehittämää plasmajarrulaitetta, jolla voidaan poistaa pieniä satelliitteja kiertoradalta ilman polttoainetta ja näin välttää avaruusromun syntyä.

Avaruus ja satelliitit -tapahtumassa tutkijat keskustellaan myös avaruussääilmiöistä kuten auringonpurkauksista ja revontulista.

Avaruus ja satelliitit -tapahtuma keskiviikkona 15.3. klo 18 Raision kirjastotalolla. Tapahtuma kuuluu Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -hankkeeseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos