Suomalainen ruokakulttuuri on käynyt läpi valtavan murroksen sodanjälkeisestä pula-ajasta 2000-luvulle tultaessa. Silti pikaruuan ja hifistelyn ohella perinteiset kotiruoat maistuvat edelleen. Esimerkiksi 1980-luvulla top kymppiin mahtuivat niin makaronilaatikko, maksalaatikko, lihapullat kuin jauhelihakastikekin pitsan ja hampurilaisen ohella.
Naantalissa luodattiin ruokakulttuurin kehitystä pula-ajasta hifistelyyn – ”valkosipuli avasi aivan uudenlaisen makumaailman”
Vaikka ruokailutavat muuttuvat ja uudet ruokalajit vakiinnuttavat paikkansa, myös vanhat perinteet pysyvät. Makuja on monia ja monet makumuistot jakavat mielipiteitä.
Riitta Salmisen lapsuudessa syötiin ihanaa maksakastiketta. Perinneruoka hakkoopiirakka on myös jäänyt Itä-Suomesta kotoisin olevan Salmisen mieleen herkullisena.