Koronan tehosterokotteita voi pian saada työterveydestä tai itse maksaen – Yksityiset lääkäriasemat aloittavat tehosterokotukset aikuisille

Kaikki kolme suurinta yksityistä terveyspalveluyritystä ilmoittavat aloittavansa yli 18-vuotiaiden rokotukset tammikuun aikana.

Yksityiset terveydenhuoltoyritykset Terveystalo ja Mehiläinen aloittavat koronarokotteen tehosterokotukset valikoidusti ensin muutamilla paikkakunnilla, Pihlajalinna ensisijaisesti työterveyshuollon asiakkaille.

Yksityiset terveydenhuoltoyritykset Terveystalo, Mehiläinen ja Pihlajalinna aloittavat koronarokotteen tehosterokotukset yli 18-vuotiaille.

Terveystalo alkaa tarjota tehosterokotuksia työterveys- ja yksityisasiakkailleen. Rokotukset käynnistyvät 25. tammikuuta Helsingissä ja tiedotteen mukaan mahdollisimman pian myös Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

”Käynnistämme koronarokotukset ensin suurimmissa kaupungeissa ja laajennamme koronarokotuksia kysynnän mukaan muuallekin”, Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono sanoo tiedotteessa.

Myös Mehiläinen aloittaa koronan tehosterokotteiden antamisen työterveys- ja yksityisasiakkailleen 25. tammikuuta. Mehiläinen aloittaa rokotukset noin 25 paikkakunnalla, ja laajentaa niitä tarpeen ja kysynnän mukaan. Mehiläisen mukaan työterveysasiakas voi hakeutua rokotukseen, kun työnantaja on hyväksynyt tehosterokotteet työterveys­sopimuksessaan.

Pihlajalinna alkaa antaa koronan tehosterokotteita tammikuun lopussa. Se kertoo tiedotteessaan antavansa rokotuksia ensisijaisesti työterveyshuoltonsa kautta, mutta kertoo, että sen lääkäriasemilla on valmius myös yksityisasiakkaiden rokotuksiin. Pihlajalinna palvelee lähes 300 000:ta työterveyshuoltoon kuuluvaa henkilöä eri puolilla Suomea. Lisäksi yhtiöllä on 160 toimipistettä.

Mehiläinen tiedottaa, että rokotteen hinta on itse maksavalle 45,70 euroa, josta asiakas saa 16 euron Kela-korvauksen. Terveystalo kertoo, että rokoteaine on asiakkaalle maksuton ja rokotustyöstä peritään maksu, jonka Kela korvaa osittain. Pihlajalinna ei tiedotteessaan kerro, paljonko yksityisasiakas joutuu maksamaan rokotteesta.

Parin viikon päästä

Aikoja Terveystalon koronarokotuksiin ei voi vielä varata. Terveystalo kertoo avaavansa ajanvarauksen mahdollisimman pian.

Hyvinvointiala Hali ry:n tiedotteen mukaan rokotteita aletaan toimittaa yksityisille terveydenhuoltoyrityksille noin kahden viikon kuluttua. Rokotus on mahdollista hakea omasta työterveyshuollosta tai yksityisasiakkaana.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan rokotteita voidaan luovuttaa yhdelle yritykselle enintään 500 000 euron arvosta. Rokotteet siirtyvät valtiolta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päätöksellä hyvinvointialueille ja Hus-yhtymälle, jotka antavat ne eteenpäin yrityksille.

THL selvitti hyvinvointialueiden halukkuutta ottaa rokotteita vastaan. THL:ltä kerrottiin STT:lle keskiviikkona, että yhdeksän aluetta ilmoitti ottavansa rokotteita vastaan tässä vaiheessa, osa kertoo kantansa myöhemmin. Kaksi aluetta ilmoitti, ettei ota rokotteita vastaan, koska suhtautuu varauksellisesti rokotteiden toimittamiseen riskiryhmiin kuulumattomille.

Hallituksen päätös taustalla

Valtioneuvosto päätti ennen joulua, että koronarokotteita aletaan tarjota yksityisille terveydenhuoltoyrityksille. Tarkoituksena on tuoda tehosterokotteet myös niiden täysi-ikäisten saataville, jotka eivät kuulu THL:n määrittelemiin riskiryhmiin.

Päätöksen jälkeen suuret alan toimijat kertoivat tarvitsevansa selkeämpää lääketieteellistä linjausta siitä, ketkä rokotteita voivat saada. Nyt Terveystalo kertoo tiedotteessaan käyneensä keskusteluja maan johtavien asiantuntijoiden kanssa uusimpien koronarokotteiden vaikutuksesta ja tehneensä oman linjauksensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos