Retkiluistelu vie uusiin maailmoihin - Puheenvuoro - Rannikkoseutu

Uusiin maailmoihin - Naskalit kaulassa ja kaverien kanssa

4.3.2019 17:37

Rantalaiturin erotti jäästä kapea avoimen veden linja, mutta venesatamassa Presidentinlaiturin vieressä jää silti kantoi kevyesti kymmenet retkiluistelijat. Se sulan veden linja on kahden maailman raja. Tuolla puolen maa ja Naantali, tällä puolen tuntemattomampi alue, päivittäin muuttuva ja varomattomalle jopa hengenvaarallinen meren jää.

Petollinen jää ei ole, vaikka niinkin kuulee sanottavan. Petos on tahallista ja tarkoituksellista harhauttamista, eikä meri sellaiseen syyllisty. Sellaiseen syyllistyy vain ihminen, ja ihminen on taipuvainen näkemään omia ominaisuuksiaan muussa, kuten juuri meressä tai jäässä. Ehkei ajatusta pitäisi ottaa kirjaimellisesti, mutta jos on tosikon vikaa, niin sitten on tosikon vikaa. Varovainen jäällä tietysti pitää olla, jottei henki erkane luistelijasta, pilkkijästä, kävelijästä, kelkkailijasta, pyöräilijästä.

Tästä se lähtee, ja tähän se päättyy. Sunnuntain retkiluistelu Naantalinaukolla.

"Ei kai jäälle enää voi mennä. Ulompana ainakin meri on jo sula", ihmetteli seuraavan päivän retkiluistelusuunnitelmasta kuullut ihminen. Totta kuitenkin oli, että Naantalinaukolle kertyi sunnuntaina tusinoittain sieluja, jotka eivät tienneet, ettei siellä jäätä ole. Kummasti selällä silti vain näkyi pilkkijöiden tekemiä reikiä, eikä niitä veteen pysty jättämään. Jäähän ne oli tehty, ja eiköhän jäälle ole turvallista mennä vielä ensi viikonloppunakin, sen verran kylmää on luvattu. Tosin parasta ja varminta on lähteä kaverin kanssa ja naskalit kaulassa.

Retkiluistelun harrastajamäärät ovat kasvaneet. Ihmekö se. Harrastus tuo uusia näkökulmia tuttuihin maisemiin, uutta käsitteistöä, uusia samanhenkisiä tuttavuuksia. Turvallistakin se on, sillä yhteisretket tiedustellaan etukäteen, eikä retkellä ole luvallista ohittaa retken vetäjää. Jos joku uppoaa liian ohueen jäähän, sen pitäisi olla vetäjä.

Appelsiinipintaista kohvajäätä luisteltiin kymmeniä kilometrejä. Se tarkoittaa appelsiininkuoren pinnan muotoa, lievää röpelöä, ei peilisileätä. Liukkaasti silläkin jääkantta etenee, erityisesti jos tuuli käy takaa. Saaristoa näkee luistellen uudella tavalla, maailma on uusi. Retkiluistelijoissa on monia, jotka kesällä melovat samoissa maisemissa. Se harrastus houkuttelee yhtä lailla. Siitä ensi kesän tavoite. Saaret ovat samat, meri eri ja sama.

On kyllä oikeasti sanottava ja ilolla todettava, että rikas voi olla ilman suurta määrää mammonaakin. Ei tarvita raketteja uusiin maailmoihin ulottuakseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos