Sähköautojen määrä kasvanut nopeasti Varsinais-Suomessa

Täyssähköautojen osuus uusista autoista ohitti jo hybridit Varsinais-Suomessa. Uusista autotilauksista ehkä jopa puolet jollain automalleilla on täyssähköautoja, arvioi professori.

Julkisten latauspisteiden määrä on kasvussa. Silti moni lataa autoa pääasiassa kotona tai työpaikalla.

24.9.2022 11:00

Siirtymä sähköautoihin kiihtyy Suomessa ja Varsinais-Suomessa.

Elokuussa täyssähköjen osuus uusista henkilöautoista oli Varsinais-Suomessa yli 22 prosenttia. Sähköautoja rekisteröitiin 1590, bensahybridejä 1255 ja bensiinikäyttöisiä autoja 3589. Dieselautoja rekisteröitiin 589 ja dieselhybridejä 35. Maakaasulla kulkevia autoja rekisteröitiin 75.

Täyssähköautojen osuus on kasvanut pikku hiljaa, ja nyt elokuussa osuus oli yli 20 prosenttia koko Suomessa. Samalla ladattavien hybridien osuus kaikista henkilöautoista laski hieman.

Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista.

Uusien autojen toimitusajan ovat tällä hetkellä hyvinkin pitkiä johtuen maailmanlaajuisesta materiaalipulasta. Sisässä on paljon tilauksia, jotka eivät vielä näy rekisteröintitilastoissa.

”Uusista tilauksista jo hyvin suuri osa, ehkä jopa puolet jollain automalleilla, on täyssähköautoja. Todennäköisesti sähköautojen osuus aika nopeasti kasvaa, kun niitä saadaan kuluttajille ja rekisteröintiin asti”, professori Heikki Liimatainen Tampereen yliopiston liikenteen tutkimuskeskus Vernestä arvioi.

Kysyntä vahvaa

”Täyssähköautojen kysyntä on ollut koko ajan kasvussa”, vahvistaa autoliike Metroauton toimitusjohtaja Jussi Rapala.

”Sähköautoihin tulee koko ajan lisää vaihtoehtoja, mikä edistää kysyntää.”

Rapalan mukaan sähköauton kiinnostavuutta lisää se, että sähköllä ajaminen on nousseillakin sähkönhinnoilla selkeästi edullisempaa kuin bensiinillä ja dieselillä.

Heikki Liimatainen mainitsee, että uusissa autoissa sähköautojen osuus kasvaa nopeasti, mutta kokonaisuutena autokanta uudistuu hitaasti.

Hänen mukaansa 4–5 prosenttia autokannasta uusiutuu vuosittain. ”Vie pitkän aikaa, että muutos näkyy koko autokannassa merkittävästi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos