Suurituloiset hyötynevät sähkötuista eniten, kertoo tuore selvitys

Suurituloiset käyttävät sähköä yli viisinkertaisesti verrattuna pienituloisiin. Tutkijat yhdistivät verottajan, tilastokeskuksen ja Fingridin tietoja ainutlaatuisella tavalla.

Hyvätuloiset kuluttavat enemmän sähköä kuin pienituloiset ja ero näkyy myös sähkölämmittäjissä.

17.12.2022 9:00

Suurituloiset kotitaloudet käyttävät sähköä moninkertaisesti verrattuna pienituloisiin kotitalouksiin, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen yhteydessä toimivan Datahuoneen analyysi.

Suuri ero näkyy myös sähkölämmittäjissä. Suurituloisten sähkölämmittäjien sähkönkulutus on keskimäärin moninkertaista verrattuna pienituloisiin jollain tavalla sähköllä lämmittäviin asuntokuntiin. Analyysi perustuu lokakuun sähkönkäyttötietoihin.

Tulokset myös tarkoittavat, että suuri osa valtion kuluttajille suuntaamista sähkötuista hyödyttänee eniten suurituloisia kotitalouksia.

Sopimuksesta riippumatta

Erityisesti sähkön arvonlisäveron väliaikainen alentaminen 24:stä kymmeneen prosenttiin hyödyttää rahallisesti eniten paljon sähköä käyttäviä. Veroalesta hyötyvät kaikki sähkönkäyttäjät sopimustyypistä riippumatta. Tuloveroista tehtävä sähkövähennys ja sähkötuki riippuvat sähkölaskun koosta.

Datahuoneen analyytikot pääsivät tänä syksynä ensimmäistä kertaa yhdistämään ainutlaatuista ja tarkkaa aineistoa. Fingridin datahub-palvelu on kerännyt viime keväästä asti käyttöpaikkakohtaisesti sähkön reaaliaikaiset kulutustiedot.

Verottajan ja tilastokeskuksen tietoaineistojen perusteella tutkijat ovat pystyneet yhdistämään sähkön kulutustiedot saman kotitalouden tulotietoihin. Näin päästiin analysoimaan tulojen ja sähkökulutuksen yhteyttä.

Pääasiassa hyvätuloisille

Suurituloisten suurempi sähkönkulutus ei sinänsä ole kovin yllättävää. Suurituloiset asuvat usein isommissa asunnoissa ja kuluttavat ylipäätään enemmän.

”Datahuoneen analyysi vahvistaa käsityksen, että paljon tienaavat kotitaloudet käyttävät sähköä enemmän kuin pienituloiset. Yllättävää on, miten suuria erot kulutuksessa ovat”, Aalto-yliopiston vanhempi tutkija Iivo Vehviläinen sanoo tiedotteessa.

Analyysin mukaan asuntokunnat, joiden bruttotulot ylittävät 100 000 euroa, käyttävät keskimäärin viisi ja puoli kertaa enemmän sähköä kuin vähiten, alle 10 000 euroa, ansaitsevat asuntokunnat.

”Hallituksen päättämät tuet kotitalouksien sähkölaskujen suitsimiseksi ovat sitä suuremmat, mitä enemmän sähköä käyttää. Datan perusteella valtaosa tuesta suuntautuu pääasiassa hyvätuloisille kotitalouksille”, Vehviläinen sanoo.

Hän pitää tätä ongelmallisena myös siksi, että tuet heikentävät hyvätuloisten kannustimia vähentää sähkön käyttöä.

Peräti 187 000

Yllättävää ei ole sekään, että analyysin mukaan suuri sähkön käyttö liittyy asuntokunnan eli käytännössä perheen kokoon ja lämmitys­järjestelmään.

Sähköllä lämmittävät asuntokunnat käyttävät moninkertaisesti sähköä verrattuna muulla tavoin lämmittäviin.

Aineisto paljastaa myös sen, että suhteellisen paljon sähköä lämmitykseen käyttäviä asuntokuntia on pienituloisissa asuntokunnissa paljon. Alle 20 000 euroa ansaitsevista asuntokunnista peräti 187 000 käyttää sähköä asuntonsa lämmittämiseen.

Pienemmällä kulutuksella

Pienituloiset kotitaloudet selviävät kotinsa lämmittämisestä huomattavasti pienemmällä sähkönkulutuksella kuin suurituloiset. Alle 20 000 euroa ansaitsevat sähkölämmittäjät käyttivät lokakuussa sähköä keskimäärin vain noin 300 kilowattituntia.

Yli 100 000 euroa ansaitsevat sähköllä lämmittävät asuntokunnat sen sijaan kuluttivat sähköä keskimäärin 1 156 kilowattituntia lokakuussa.

Sähkö ei välttämättä ole tilastoitujen sähkölämmitteisten asuntojen ainut lämmönlähde. ”Meidän täytyy jatkoanalyysissä vielä selvittää, mikä selittää joidenkin sähkölämmittäjien hyvin pientä sähkönkulutusta”, Vehviläinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos