Naantalin kaupunki teki huipputuloksen – Rahaa laitetaan jemmaan tulevaa monitoimihallia varten

Naantalin kaupungin tulos viime vuodelta on 7,7 miljoonaa euroa.

Tulosta paransi osaltaan sähkökauppa, joka oli toista vuotta peräkkäin plussalla.

9.2. 11:31

Kovin suuri uutinen ei taida olla, että Naantalin kaupunki tekee odotuksia paremman tuloksen. Näin kävi myös viime vuoden osalta.

Vuodelle 2022 ennakoitiin varovaisesti pientä miinusmerkkistä tulosta, mutta lopulta tulos onkin lähes 8 miljoonaa euroa plussalla. Naantalin kaupunginhallitus pääsee maanantaina keskustelemaan kaupungin taloustilanteesta.

Tulosta paransivat monet tekijät. Sähkökauppa toi kaupungille lisää tuloja, ja se oli nyt toista vuotta peräkkäin kannattavaa, mutta aiemmin se on ollut vain kuluerä. Valtio maksoi 1,4 miljoonaa euroa koronatukia ja Naantalin sivistystoimi sai avustuksia odotuksia enemmän. Toimintatuotot ylittivät talousarvion tason 8,5 miljoonalla eurolla.

Menopuolella oli kasvua 4,5 miljoonaa euroa. Henkilöstökuluissa näkyi avustusrahoilla palkatun henkilökunnan menot ja sijaisten merkittävä käyttö. Varautuminen ja yleinen kustannustason nousu näkyivät myös kaupungin menoissa.

Verotuloissa hyvä kehitys jatkui viime vuonna. Talousarviota laadittaessa näkymä verotulokehitykseen oli sumuinen, ja verotulot arvioitiin varovasti. Verotuloja saatiin 105,9 miljoonaa euroa, mikä on 6,8 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa arvioitiin. Tämä siitäkin huolimatta, että yhteisöveron tilityksissä palattiin normaaliin kuntaosuuteen kahden tavallista suuremman tilitysvuoden jälkeen.

Naantali teki 2021 tilinpäätöksessä pakollisen miljoonan euron varauksen, sillä korkosuojauksia oli enemmän kuin lainoja. Toinen koronvaihtosopimuksista purettiinkin viime syksynä, mutta lainoja on kaupungilla niin vähän, että lainojen ylisuojaustilanne jatkuu. Nykyisellä korkotasolla korkosuojauksen arvo on kuitenkin plussalla, joten varaus voitiin purkaa.

Tilikauden tulos mahdollistaa vapaaehtoisen investointivarauksen tekemisen Kalevanniemen liikuntahalli-investointia varten 8,0 miljoonan euron arvosta. Hallin kustannusarvio on 8,6 miljoonaa euroa. Hallin suunnittelu aloitetaan tänä vuonna, ja halli valmistuu vuonna 2026.

Hallista tehtävä investointivaraus pienentää tilikauden ylijäämää. Tilinpäätössiirtojen jälkeen tilikauden ylijäämäksi jää 0,6 miljoonaa euroa.

Viime vuonna kaupunki teki ennätykselliset 23 miljoonan investoinnit, jotka rahoitettiin lähes kokonaan tulorahoituksella.

Vuoden vaihteessa lainaa oli vain 5,5 miljoonaa euroa, mikä on 6,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin tilinpäätöksessä 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos