Petäsmäessä tehty useita rottahavaintoja – Niitä liikkuu myös muilla asuinalueilla

Omakotialueella ongelmasta kannattaa keskustella naapureiden kanssa, ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin yhtäaikaisesti. Kuvituskuva

17.2. 10:44

Raision kaupunki tiedottaa, että rottahavaintojen määrä on kasvanut Raision asuinalueilla. Petäsmäen alueella on tehty useita rottahavaintoja. Myös muilla asuinalueilla rottahavaintoja on ollut aiempaa enemmän.

Rotat ovat kaupunkiympäristössä viihtyviä tuhoeläimiä, jotka aiheuttavat haittoja sotkemalla tiloja ja elintarvikkeita ulosteillaan sekä vahingoittamalla rakennuksia ja tavaroita. Rotat viihtyvät paikoissa, joissa niille on tarjolla ravintoa.

Toimi näin

Jyrsijähaittojen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia pihojen siisteydestä ja hävittää jyrsijöiden ravinnonlähteet sekä estää jyrsijöiden pääsy rakennuksiin. Romu- ja lehtikasat tulisi siivota pois sekä elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat tulisi varastoida siten, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi. Jyrsijöiden sisäänpääsy rakennuksiin kannattaa estää tilkitsemällä raot sekä tarvittaessa asentaa riittävän tiheä verkko.

Kiinteistön jätehuolto tulee järjestää siten, että eläimet eivät pääse jäteastiaan tai kompostoriin, jossa on biojätettä. Jäteastioiden tulee olla siistejä ja ehjiä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuna. Kompostointi tulee hoitaa siten, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle ja terveydelle. Pihalta kannattaa myös siivota pois puista pudonneet omenat, luumut ja muut hedelmät.

Kaikenlainen ravinto kannattaa pitää poissa rottien saatavilta. Myös lintujen ruokinta vaatii tarkkuutta ja ruokintapaikat tulee pitää siistinä. Maaruokinta ei ole hyväksyttävää ja muutenkin on hyvä suosia sellaisia ruokintalaitteita, joihin jyrsijät eivät pääse. Jos alueella on ollut rottahavaintoja, kannattaa mahdollinen lintujen ruokinta lopettaa.

Rottien hävittäminen on kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla. Jos epäilee rottien pesivän tontilla, voi ilmoittaa asiasta kiinteistön omistajalle tai haltijalle, esimerkiksi taloyhtiön edustajalle. Omakotialueella ongelmasta kannattaa keskustella naapureiden kanssa, ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin yhtäaikaisesti.

Rottia voidaan torjua erilaisin loukuin tai torjunta-ainein. Loukkuja voivat ostaa yksityishenkilötkin, mutta myrkytykset hoitaa aina tuholaistorjunnan ammattilainen. Loukut tulee tarkistaa päivittäin, tarkemmat ohjeet loukkujen käyttöön saat myyjältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos