Uusien asuntojen kauppa hyytyi Turun seudulla 80 prosenttia

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelun mukaan uudisasuntojen kauppa sujui vaisusta tammikuussa Turun seudulla. Asuntojen hintojen ennakoidaan laskevan 4–6 prosenttia.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alkuvuonna, mutta paine hellittää vuoden loppua kohden, kun asuntokauppa jälleen vilkastuu, PTT katsoo ennusteessaan. Kuvituskuva.

22.2. 11:43

Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa ja Kaarinassa tehtiin tammikuussa vain seitsemän kauppaa uusista kerrostaloasunnoista, kun vuosi sitten kauppoja oli 35. Laskua kertyi 80 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Uusista rivitaloasunnoista tehtiin kaksi kauppaa, mikä on niin ikään 80 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Käytettyjen asuntojen kauppa ei laskenut näin paljon. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kaupat 139 kerrostaloasunnosta, mikä on 35 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Asuntojen keskineliöhinta oli 2 667 euroa, kun se vuotta aikaisemmin keskihinta oli 2 967 euroa.

Keskimääräinen myyntiaika piteni kolmella vuorokaudella 71 päivään.

Rivitaloasunnoista tehtiin 55 kauppaa, mikä on 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Keskihinta nousi noin 40 eurolla neliötä kohti, mutta myyntiaika piteni 67 vuorokaudesta 98 vuorokauteen.

Omakotitalokauppoja tehtiin 2022 tammikuussa 42 ja tänä vuonna 27 , joten laskua kertyi 36 prosenttia. Myyntiaika lyheni 175:stä 119 vuorokauteen.

OP Koti Turun Seutu Oy ennustaa helmikuussa julkistetussa markkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat laskevat Turun seudulla tänä vuonna 4–6 prosenttia, mutta isoa vaihtelua nähdään eri asuntotyyppien välillä.

Kauppamäärä historiallisen pieni

Tammikuu oli ylivoimaisesti huonoin tammikuu koko maassa uusien ja vanhojen asuntojen kauppamäärissä KVKL:n hintaseurantapalvelun historian aikana.

”Uudisasuntokaupan osalta tilanne on surkea, eikä valoa tunnelin päässä ole vielä oikein näkyvissäkään”, sanoo tiedotteessa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Hänen mukaansa vaisun tammikuun jälkeen on silti näkynyt ensimmäisiä merkkejä asuntokaupan elpymisestä eri puolilla Suomea.

”Välittäjämme kertovat uutta kotia etsivien yhteydenottojen ja asuntonäytöillä kävijöiden määrän selvästä kasvusta. Myös helmikuun kauppamäärissä näkyy selvää nousua tammikuuhun verrattuna.”

Rantanen kertoo, että Etuovi.com:sta ja Oikotieltä saatujen tietojen mukaan kävijämäärät ovat kasvaneet sivustoilla merkittävästi vuodenvaihteen jälkeen.

”Perhekokoiset asunnot kiinnostavat ostajia edelleen eniten. Etuovessa vahdituimpia kohteita ovat kolmiot. Kysyntä on selvästi vähäisempää pieniä asuntoja kohtaan.”

Markkinat voivat toipua loppuvuonna

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen arvioi tiedotteessa, että tilanne asuntomarkkinoilla voi patoutumaan päässeen kysynnän vuoksi palautua suhteellisen nopeasti.

”Ne maksukykyiset ja hyvin pärjäävät kotitaloudet, jotka pelästyivät syksyllä asuntomarkkinoiden huonoja uutisia ja laittoivat asunnonvaihtosuunnitelmansa jäihin, saattavat hyvinkin nyt aktivoitua ja uskaltaa tehdä päätöksiä”, Mikkonen sanoo.

Pellervon taloustutkimus PTT:n ennusteen mukaan vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua, mutta vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskevat kuitenkin keskimäärin 2,5 prosenttia koko maassa. Asuntomarkkinoilla ei ole havaittavissa sellaista epätasapainoa, joka voisi johtaa syöksykierteeseen tai muodostaa riskin taloudelle.

”Lasku tapahtuu alkuvuonna, ja vuoden lopulla hinnat alkavat uudelleen nousta, kun asuntomarkkinat palautuvat energiakriisin ja korkojen nousun aiheuttamasta shokista”, sanoo PTT:n ekonomisti Veera Holappa tiedotteessa.

Mökkikauppa hyytyi

Viime vuonna mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja oli tarjolla hyvin vähän kysyntään nähden, ja niiden kauppa laski 27 prosenttia vuodesta 2021. Sp-Kodin Jukka Rantasen mukaan kauppoja olisi tehty selvästi enemmän, jos vain myytäviä kohteita olisi ollut enemmän.

”On mielenkiintoista nähdä, mitä mökki- ja vapaa-ajan asuntojen markkinoille tapahtuu tänä keväänä. Pidän hyvin mahdollisena, että monet koronavuosien aikana lainarahalla kesämökin tai talviasuttavan kakkoskodin ostaneet pohtivat nyt niiden myyntiä lämmitys- ja muiden käyttökustannusten nopean ja rajun nousun seurauksena”, Rantanen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos