Passien ja henkilökorttien ulkoasu uudistuu maaliskuussa

Uudistuksessa muun muassa henkilökorttien kasvokuva suurenee.

Kuva on nykyisestä henkilökorttimallista.

28.2. 9:00

Suomalaisten passien ja henkilökorttien ulkoasu muuttuu maaliskuussa, Poliisihallitus tiedottaa.

Jatkossa passien ja henkilökorttien kuvituksessa esiintyy Saaristomeren luontoa. Lisäksi väliaikaisten passien kannessa on jatkossa uusi, oranssi väri ja henkilökorttien kasvokuva suurenee. Passeille ja henkilökorteille tulee koneellista lukua helpottava, uudentyyppinen viivakoodi.

Uusia versioita passeista ja henkilökorteista aletaan myöntää maaliskuun 13. päivästä alkaen. Poliisihallituksen mukaan muutoksilla ei ole vaikutusta tätä ennen myönnettyjen passien ja henkilökorttien voimassaoloon. Myös oleskelulupakorttiin ja oleskelukorttiin tulee silloin pieniä teknisiä päivityksiä.

Uuden passin kannen ulkoasua on uudistettu. Takakannen kohokuviossa on kielo. Suomen vaakuna on hieman pienempi ja sen asettelu muuttunut.

Uusien passien voimassaoloaika on viisi vuotta. Lähtökohtaisesti passilla voi matkustaa kaikkiin maihin. Ilman viisumia Suomen passilla pääsee 189 maahan.

Uuden passin tietosivun ulkoasua on uudistettu. Muun muassa passin haltijan kasvokuva on aiempaa suurempi. Tekstin asettelu on hyvin samankaltainen kuin aiemmin.

Turvatekijöinä passissa on dovid, uv-painatus, thermokromi, preeglaus, ikkunaelementti ja mikroteksti. Nämä ovat edeltävistäkin passeista tuttuja. Esimerkiksi dovid on optisesti muuttuva tekijä haltijan kuvan päällä. Uuden passin uv-painatuksessa on Suomen kansallishyönteinen seitsen­pistepirkko.

Lisätietosivulle on lisätty qr-koodi, jossa on passin tiedot. Uuden ominaisuuden on tarkoitus helpottaa passin koneellista lukua. Vastaava uudistus on tehty henkilökorttiin.

Passin kolmannen sivun eli lisätietosivun kuva on uudessa passissa värillinen. Mustavalkoisen kuvan toimittaminen on kuitenkin yhä sallittua, silloin lisätietosivun kuvakin tulee passiin mustavalkoisena.

Viisumisivuilla näkyy Saaristomeriteema. Viisumisivujen reunassa on harmaahylje, joka liikkuu sivuja selatessa.

Jakelu siirtyy Matkahuollolta Schenkerille

Poliisihallitus solmi viime vuonna uusi sopimuksen Suomen passien, henkilökorttien ja oleskelulupien toimittamisesta Thales DIS Finland -yhtiön kanssa.

Uuden sopimuksen myötä lupa-asiakirjojen jakelijana aloittaa Thalesin alihankkija Schenker. Aiemmin jakelusta on vastannut Matkahuolto.

Poliisihallituksen mukaan lupa-asiakirjat toimitetaan jatkossakin pääsääntöisesti jakelijan noutopisteisiin ympäri Suomen. Noutopisteinä ovat R-kioskit ja K-ryhmän kaupat sekä joukko Schenkerin omia toimipaikkoja.

Jatkossa passit ja henkilökortit voidaan toimittaa pika- ja express-lähetyksinä. Lupa-asiakirjojen express-toimituspaikkoja on jatkossa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella Turussa, Lahdessa, Kouvolassa, Tampereella, Kuopiossa, Vaasassa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos