Raisio löysi uudet omistajat kalanrehuille – kauppahinta 7 miljoonaa euroa

Finnforelin ja Alltechin tavoitteena on kehittää yhdessä uuden sukupolven kalanrehuja, jotka nojaavat kiertotalousmalliin.

28.2. 9:39

Suomalainen kalojen kiertovesikasvatukseen ja kiertotalouteen erikoistunut Finnforel ostaa yhdessä maailmanlaajuisesti toimivan Alltechin ja Heino Groupin kanssa Raisio Oyj:ltä sen kalanrehutuotannon Raisioaquan. Velaton kauppahinta on seitsemän miljoonaa euroa, ja yritysjärjestely toteutetaan osakekauppana.

Raisioaqua on ainoa kotimainen kalanrehun valmistaja. Sen päämarkkina-alueita ovat Suomi, Ruotsi ja Itämeren alue. Uudelle yhtiölle siirtyy myös Benella- ja rehubrändit.

“ Kestävän kiertotalouden kalankasvatusketjumme on pian valmis ja omissa käsissämme mätimunasta lautaselle. Kun Hollolan genetiikka- ja poikaslaitos valmistuu keväällä, pystymme tuottamaan kalankasvatuksessa käytettäviä mätimunia. Tähän asti ne on tuotu ulkomailta. Kalanrehutuotanto on tämän ketjun viimeinen lenkki”, Finnforel Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mekkonen sanoo tiedotteessa.

Finnforelin uusi kumppaniyritys, maailmanlaajuisesti toimiva Alltech tekee vesiviljely- ja maatilarehuja. Yhtiö toimii 128 maassa ja sillä on 6 000 työntekijää.

”Olemme siirtyneet strategiassamme seuraavaan vaiheeseen, jossa kehittämiämme gigafactory-tuotantolaitoksia tullaan rakentamaan eri puolille maailmaa. Osana tätä strategiaa on tärkeää edistää entistäkin ekologisemman kalanrehun tuotantoa”, Finnforelin hallituksen puheenjohtaja Pekka Viljakainen sanoo tiedotteessa.

”Raisiolta nyt ostettavalla 60 000 tonnin laitoksella sekä kumppanuudella Alltechin kanssa turvaamme luotettavat rehutoimitukset Itämeren alueen kalankasvattajille ja pääsemme tekemään tuotekehitystä maailman suurimman toimijan kanssa”,

Finnforel on rakentanut kalankasvatuksen kiertotalousmalliaan vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä yhtiö tuottaa miljoona kiloa kirjolohta vuodessa. Tuotanto nousee vuoden loppuun mennessä kolmeen miljoonaan kiloon, kun uusi kasvatuslaitos Varkaudessa saavuttaa täyden tuotantonsa. Finnforelin kalat tunnetaan kaupoissa Saimaan Tuore -brändistä.

“Tavoitteenamme on kehittää yhdessä uuden sukupolven kalanrehuja, jotka nojaavat kiertotalousmalliin. Jo nyt Finnforelin sivuvirroista pystytään tuottamaan bio- ja kiertotalouden ytimessä olevia uusia ekologisia raaka-aineita kalanrehuun, joko suoraan tai välillisesti”, Finnforelin teknologiajohtaja Tommi Mäkinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos